Råden kommer från Hattie Craig, aktiv i Young Labour sedan 2015, den brittiska motsvarigheten till SSU, och i Momentum, en vänsterrörelse inom Labour.

Hattie Craig

Hattie Craig är på besök i Stockholm den här veckan för att träffa valarbetare i Seko Stockholm och tipsa om hur de ska få unga att rösta.

Till Sekotidningen säger  Hattie Craig att det, trots alla råd om hur valarbetat ska gå till, är politikens innehåll och politikernas trovärdighet som avgör om och vilka som får ungdomarnas röster.

-Många unga i Storbritannien är fattiga, de ser framför sig ett liv som är sämre än vad deras föräldrar har haft. De vill ha högre löner, trygga jobb, gratis universitetsstudier och billiga bostäder, säger hon.

Det här var krav som Labour drev i valrörelsen förra året och som Hattie tror ledde till att partiet stärkte sin ställning, särskilt bland unga.

-Detta trots att partiordförande Jeremy Corbyn inte är så populär som person. Men han är trovärdig. Han har alltid röstat enligt sin övertygelse i parlamentet, och det skapar tillit, säger hon, som trots lovorden även är kritisk till delar av Labours politik.

Hon efterlyser till exempel tydligare ställning för flyktingar och mot Brexit.

Seko Stockholms valarbetarupptakt, som avslutas i dag tisdag, har lockat ett trettiotal deltagare. Tal varvas med praktiska övningar. Erfarna valarbetare samsas med nybörjare.

En av de senare är Rami Al-Iedani, larminstallatör och skyddsombud på Antenn-zon-gimgöl, ett företag med 16 anställda. Han är nöjd med dagen. Han gillar att lära sig nya saker och att träffa nya människor. Rami hoppas också att han ska få fler arbetskamrater att gå med i facket.

-Vi är bara ett par som är med i Seko just nu, säger han.

Rami Al-Iedani

För Rami är den viktigaste frågan i höstens val inte de rent fackliga frågorna.

-Det viktigaste för mig är att få in den nya generationen i samhället. Får vi de unga, 13-14-åringarna på rätt väg, blir det bra. Vi måste satsa på skolan, på bra utbildning och bra fritidsaktiviteter, säger han och tar sig själv som exempel.

 

-Jag kom till Sverige när jag var 18 år och efter ett tag kände jag mig utanför. Jag ville träffa svenskar och kom genom ett projekt i skolan i kontakt med SSU. Jag blev medlem och det var ett bra steg framåt för mig.