Likt en sentida Nils Holgersson har statsminister Fredrik Reinfeldt det gångna året svävat fram över Sverige. I tisdags kväll landade han i Almedalen på Gotland och berättade storögt om sina upptäckter.

Han har sett människor som arbetar skift! Han har sett människor som arbetar natt! Människor som arbetar när han själv brukar ha fredagsmys! Och han talat med dessa människor och de har talat med honom. Statsministern säger sig nu ha förstått att utan skift- och nattarbetare skulle Sverige inte fungera.

Grattis till insikten, får man väl säga. Men om det nu stämmer att moderaterna är det nya arbetarpartiet, är det inte lite förvånande att Reinfeldts insikt kommer först 2012? Människor har ju jobbat skift långt innan fredagsmyset ens var påtänkt.

Statsministern säger att skiftarbetarna är de nya moderaternas hjältar. Om detta är hans mening så kan man fundera över hur moderaterna behandlar sina hjältar, när de förlorar jobbet, när de blir sjuka, när de blir utslitna och inte orkar längre. Det är ju inte någon hemlighet hur villkoren försämrats inom arbetslivet och att sämre villkor hårdast drabbar dem med tunga jobb, obekväma arbetstider och låg lön. Det vill säga Fredriks nya hjältar.

Om Fredrik Reinfeldt planerar att åter grensla sin gås för nya underbara resor över Sverige, bör han betänka att för den som försvinner högt upp i det blå så tenderar verkligheten att bli suddig.