”Schumacher har vaknat ur koman” är det första jag läser när jag kollar nyheter på mobilen. Sedan ser jag en annons som får mig att undra hur länge det dröjer innan man kan säga samma sak om Almega.

Almega skriver i sin annons att ”Vi vill ha schysta villkor och heltidsjobb till heltidslön.” Jag förstår dem och hoppas verkligen att de får det. För vem vill jobba under oschysta villkor och dessutom till fel lön?

Det vill inte de anställda på Almega och det vill inte de anställda på Veolia eller på andra företag. Därför strejkar de på tågen och därför har strejken ett sällan sett stöd på den svenska arbetsmarknaden.

Det är dock möjligt att Almega inte syftade på sig själva när de skrev att ”Vi vill…”. Kanske försöker de säga att de vill att alla ska ha justa villkor. Men då borde de ju inte annonsera, då borde de snarare kontakta Seko och säga förlåt, vi hade fel men nu accepterar vi era krav, som ju handlar om justa villkor.

Det har inte hänt, vilket betyder att det måste finnas ytterligare en tolkning av deras påstående. Eftersom jag inte vill tro att Almega slirar på sanningen när de säger sig vilja ha justa villkor, så måste det handla om hur de definierar ordet ”justa”.

Om ett företag säger upp stora delar av sin personal och återanställer ett antal av dem, men på deltid, och räknar med att de andra ska finnas tillgängliga som timsanställda, ja då tycker inte jag att det är juste. Visst passar timanställning ibland och för vissa. Men det saknas inte precis vittnesmål om vilka konsekvenser otrygga anställningar har för ekonomi, barn, familjeliv etc.

Men min tolkning av ordet delas inte av Almega. Möjligen är det så enkelt att i deras ögon är ”justa villkor” de villkor som en arbetsgivare finner för gott att tillämpa på arbetsplatsen.

Den förre F1-stjärnan Michael Schumacher låg i koma under nästan sex månader innan han vaknade. Vi hoppas att han nu blir återställd.