SEKOTIDNINGEN & ARBETET GRANSKAR. En stekhet dag i maj kliver två medelålders kvinnor ut ur en port i centrala Södertälje.

– Det är ett skämt, det är bara tidsfördriv, säger en av dem.

Båda är högutbildade från Irak. Den ena är matematiker, den andra arbetade som rektor i sitt hemland i 20 år. Nu har de hamnat i tjänsten stöd och matchning, som utförs av privata företag på uppdrag av Arbetsförmedlingen. De vill ha jobb, något som också är tanken med träffarna där deltagare får slipa sitt cv, intervjuträna och förhoppningsvis knyta kontakter med arbetsgivare.

– Folk kan få jobb, men det är oftast de som redan har kontakter, konstaterar samma kvinna något besviket.

Övergivna lokaler

Förra året betalade Arbetsförmedlingen runt 1,3 miljarder kronor till stöd och matchningsföretagen för att de skulle stötta nära 91 000 deltagare. Det kan jämföras med året dessförinnan, 2016, då nästan 1,1 miljard betalades ut och runt 83 000 deltagare fick del av tjänsten. Att det är en växande industri märks i Södertälje. Bara här finns 21 leverantörer, som går att upptäcka på var och varannan gata. På Stortorget ligger stora, övergivna lokaler. En orange dekal med orden ”söker du jobb?” sitter kvar på fönstret. Här har konkursade stöd- och matchningsföretaget Öresunds bemanning, där Arbetsförmedlingens tidigare general-direktör Angeles Bermudez Svankvist gick in som delägare, slagit igen. Men om matchningsföretagen är synliga är deltagarna desto svårare att hitta. Flera lokaler i Södertälje är öde. Hos ett nystartat stöd- och matchningsföretag sitter två anställda. De säger att deltagarna är ute, men vill inte uttala sig eftersom chefen inte är där.

Hos landets största aktör, Arcus, pågår dock full aktivitet med deltagare. Regionchefen Moussa Esa har jobbat med Arbetsförmedlingens tjänster sedan 2011 och säger sig ha bra koll på de andra leverantörerna.

– Många deltagare som kommit till oss har reagerat på att vi håller oss till ett schema. De säger att på andra företag behöver de inte närvara, de skriver in sig bara. Och så behöver de inte vara på plats, det kanske ni märkte när ni gick runt?

– Det här skapar en marknad som inte är så hälsosam för dem som försöker följa avtalet, fortsätter han.

Har ögonen på sig

Som stor aktör har Arcus Arbetsförmedlingens ögon på sig, säger Moussa Esa men menar samtidigt att det inte är något problem, eftersom de följer avtalet med myndigheten. Men han ser en orättvisa eftersom han upplever att de mindre leverantörerna inte är lika kontrollerade.

– De bryter mot marknadsföringsreglerna. De har inte certifierad personal, inte rätt lokaler och de erbjuder saker som de inte får erbjuda bara för att locka över kunder, hävdar Moussa Esa om vissa sina konkurrenter som han dock inte vill nämna vid namn.

Samtidigt tycker han inte att det är någon idé att lyfta problemen för Arbetsförmedlingen.

– Vi har försökt påvisa oegentligheter när vi stöter på dem, men Arbetsförmedlingen verkar sakna resurser och ibland även intresse att sätta stopp för mindre seriösa aktörer.

Även Aralia Eriksson, ansvarig på företaget Iris Hadar i Södertälje, riktar kritik mot utvecklingen.

– Vi upplever stora utmaningar i Södertälje, med för många leverantörer som erbjuder tjänsten och där vissa går in i uppdraget kortsiktigt för att leverera tjänsten, utan tidigare erfarenhet, skriver hon i ett mejl.

Kämpa själv för att få jobb

Lite utanför centrum stiger Gabriel från Syrien ut från Arbetsförmedlingens kontor.

– Man måste själv kämpa för att få jobb, eftersom varken Arbetsförmedlingen eller stöd och matchningen kan garantera det, säger han som gått på stöd och matchning i tre månader.

Det var för ett halvår sedan. Han har fortfarande inget jobb, men fick i alla fall lära sig att skriva cv och personligt brev.

Natalie, 22, kommer också ut från Arbetsförmedlingen. Hon har precis börjat på stöd och matchning.

– Det är mycket nytt man får lära sig, som man inte visste innan. Men det är väldigt svårt att få jobb.

 

Gavino Cossu får hjälp av Lernia.

Gavino Cossu från Italien stannar till. Han berättar att han bleker sin mustasch för att lättare få jobb. Trots sina 30 år i restaurangbranschen är han rädd att hans ålder på 62 år ska avskräcka arbetsgivare. Nu går han stöd och matchning hos Lernia. Helst vill han utbilda sig till skogsarbetare.

– De är jättetrevliga på Lernia, men man repeterar samma saker. Vi får lära oss att skriva cv och träna på intervju. Men det är inte det som behövs. Du måste prova att jobba.

Några trappor upp i ett kontorshus är det öppet hus på stöd- och matchningsföretaget Antenn som är nya i Södertälje. Arbetets reporter är den enda närvarande utöver handledaren Anneli Lusth som tar emot med ett: ”Välkommen! Så roligt att du kommer!” Den personliga kartläggningen är viktig, menar hon och visar upp en ”kompetensportfölj” med tips och annat som ska hjälpa en i jobbsökandet.

– Man jobbar bland annat med marknadsföring av sitt ”Jag AB”. Hur syns jag till exempel på sociala medier?

– Vi har vana av att få individer i arbete. Vi har vårt rekryterings- och bemanningsbolag där borta, säger hon och pekar mot en annan del av kontoret där moderbolaget Ranstad verkar. Anneli Lusth hoppas på många deltagare. Men konkurrensen är hård.

Bilder på glada människor

På ingången till en tobaksbutik sitter en affisch med bilder på glada människor. Med en rad på arabiska utlovar ett matchningsföretag: ”vi lyssnar till just dina behov”. Några dagar efter att Arbetet lämnat Södertälje visar det sig att bara 20 av 21 företag återstår. Hermods har fått för få deltagare och stänger till sommaren.

– Vi kanske startar upp igen om det kommer fler deltagare, säger en anställd på företaget.

 

Fotnot: Flera av dem som vidtalats vill inte vara med med namn.

Södertälje

 

Arbetslösheten i Södertälje var 12,1 procent i april, enligt Arbetsförmedlingens siffror.

2 948 nya deltagare började tjänsten stöd och matchning i Södertälje under 2017.

Totalt 28 leverantörer har varit aktiva i Södertälje under 2017. Just nu finns 20 kvar.