Ett sextiotal interner vägrar att gå tillbaka till sina celler efter promenaden. Ungefär samtidigt, på en institution i en annan del av Frankrike, skadas två vakter av en intern beväpnad med ett hemsnickrat vapen.

Några dagar senare är det myteri vid en annan stor anstalt. En man har förvägrats permission. Medfångarna protesterar och sätter eld på flera byggnader.

Det här är exempel på ”incidenter” under den senaste tiden. Häromdagen protesterade vakter genom maskningsaktioner utanför entréerna.

– Situationen är explosiv. Jag är orolig för att någonting riktigt allvarligt inträffar snart, säger Ahmed El Hoummass, ombud för facket CGT på fängelset i Fresnes, söder om Paris. Anstalten har häkte och fängelse för personer som har straff på högst två år.

Den är byggt för 1700 interner, men rymmer 2800. Fackombudet säger att arbetet är hopplöst.

– Målet är att förhindra att de intagna begår återfall när de kommer ut. Men en enda vakt tvingas nu övervaka 120 personer.

Läget är ungefär likadant på andra anstalter. Enligt lagen ska varje fängslad ha en egen cell. Men på vissa anstalter är överbefolkningen så svår att personer får sova på golvet.

Samtidigt är vakterna oroliga för koncentrationen av en ny typ av interner. Fransk lag tillåter att man låser in personer som har stridit för terroristorganisationer i andra länder, som IS i Syrien, och idag stämplas 1400 fångar som ”radikala islamister”.

På några fängelser, som Fresnes, finns särskilda avdelningar, där det är meningen att internerna ska omges av ett team som gör att de kan ”avradikaliseras”.

Facken hävdar att systemet inte fungerar. Istället bidrar det till att stärka samhörigheten mellan de ”radikala”.

Exakt vad man ska göra är facken sinsemellan oense om. Vissa tycker att man bör isolera alla radikala. Ahmed El Hoummass anser att det är bättre att de beblandas med andra fångar, och att det akutaste problemet är överbefolkningen.

– En tredjedel av internerna sitter inne för mildare brott, som att de har kört utan körkort eller inte betalat underhåll för sina barn. De kunde vara hemma med fotboja istället, säger han.

I dagarna har den franska staten stämts för situationen i fängelset Fresnes . Enligt ”Det internationella fängelseobservatoriet” är de sanitära förhållandena på anstalten ohållbara. Internerna tvingas trängas med råttor, vägglöss, kackerlackor och loppor.

Justitieministern Jean-Jacques Urvoas har lovat nya fängelseplatser. Men de kan vara klara… år 2025.

Fängelsefakta

Frankrike har nästan 67 miljoner invånare, och 188 fängelser.

Antalet interner är 69 000, trots att antalet platser bara är drygt 58 000. Situationen är värst på de anstalter som fungerar som häkten, och på korttidsfängelser.

Det är vanligt att interner delar cell. Enligt Justitiedepartementet sover över 1600 interner på madrasser på golvet.

Det finns nu fem avdelningar fördelade på fyra institutioner med sammanlagt hundra platser för så kallade ”radikala islamister”. Men det totala antalet ”radikala” har svällt oväntat och uppgår till omkring 1400 personer.

Det finns 27 000 kriminalvårdare som arbetar på franska fängelser.

De kan organisera sig i flera olika ”konkurrerande fackförbund”, däribland CGT Penitentière som ingår i en av landets största fackliga centralorganisationer CGT.