Hej Help och Sara! Jag har varit sjukskriven p.g.a. utbrändhet och depression sedan den 20 mars 2016. Detta har såklart varit väldigt jobbigt för mig på många sätt. Behandlingen och terapin har givit resultat men trots det känner jag att jag faller tillbaka ibland. Jag känner att jag inte riktigt är redo för att återgå till mitt arbete. Min chef, som stöttat mig väldigt mycket i detta, håller med mig.

Jag har nu fått ett brev från försäkringskassan där man beslutat att jag inte fortsatt ska ha rätt till sjukpenning. Vad kan jag göra och varför har man helt plötsligt gett mig avslag?

Patrik

 

SVAR:

Hej Patrik! Exakt varför du fått avslag är såklart svårt för mig att säga utan att ha läst beslutet i ditt fall. Du skriver att du varit sjuk sedan den 20 mars 2016 vilket innebär att du varit sjukskriven i mer än 180 dagar. Efter 180 dagar med sjukpenning gör försäkringskassan en annan bedömning av din situation vilket kan vara anledningen till att du nu fått avslag. Din arbetsförmåga bedöms numera inte i förhållande till ditt nuvarande arbete utan den bedöms nu mot alla vanliga förekommande arbeten på arbetsmarknaden.

Försäkringskassan tar inte hänsyn till arbetsmarknadsmässiga, ekonomiska, sociala eller liknande förhållanden när de bedömer din arbetsförmåga. Det saknas betydelse vad du tidigare arbetat med eller hur arbetsmarknaden ser ut där du bor. Sannolikt har de ansett att du kan utföra ett annat arbete än det du är sjukskriven från och uppmanar dig därför i praktiken att söka ett mer anpassat jobb utefter din sjukdom.

För att du fortsatt ska bedömmas i förhållande till ditt nuvarande arbete kan du i vissa fall anföra att du har så kallade särskilda skäl. Du beskriver att du är på bättringsvägen men att du bara skulle behöva lite mer tid på dig. Detta skulle kunna bedömmas som ett sådant skäl.

Om din skada är arbetsrelaterad kan Seko hjälpa dig att begära omprövning av ditt beslut. Om din skada är av privat karaktär är du välkommen att ringa oss så hjälper vi dig! Lycka till och sköt om dig!

Sara