Enligt interna dokument som SVT tagit del av har de felaktiga siffrorna följt med sedan en utredning 2010. Misstagen upptäcktes i början av 2013 men har inte åtgärdats och fanns med när regeringen fastslog den Nationella transportplanen för 2014-2025 i april i år.

Man har alltså känt till att det saknats 20 miljarder men inte slagit larm. På frågan från SVT:s reporter om man gett uppgifter till regeringen svarar Trafikverkets generaldirektör, Gunnar Malm, nej.

– Det har vi inte gjort för vi har inte behandlat dom här uppgifterna än på ledningsnivå, men det är ett arbete som vi ska göra i kommande verksamhet, säger Gunnar Malm till SVT.

Trafikverket har alltså glömt halva kontaktledningsnätet i sina beräkningar, en räknemiss på tolv miljarder. Ytterligare åtta miljarder missades på växlar och i spår. Enligt Trafikverkets egna utredare måste växlarna ha en medellivslängd på 550 år med nuvarande utbytestakt.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd har kallat till sig Gunnar Malm för att informeras om vad som hänt. Hon vill inte uttala sig om hon fortfarande har förtroende för generaldirektören innan han fått förklara sig.