– Det gäller både nivåer och bemanningsfrågan, säger Hans F Gustavsson, ordförande för Seko teleklubb Östra och anställd på Teliasonera.
– Jag är inte missnöjd, sen kan man alltid önska sig mer.
Hans F Gustavsson säger att förutsättningarna för att hitta en lösning på bemanningsfrågan inte var de bästa. Arbetsgivarna stretade emot länge.
– Det blev ett avtal som, förhoppningsvis, ger oss mer kontroll över situationen. Vi måste hela tiden hålla koll på vad som händer när de gäller inhyrning. I det arbetet är vi beroende av att medlemmar hör av sig till oss.
Även Roland Eriksson, styrelseledamot i klubb Telaros och anställd på Skanova ger avtalet godkänt. Att det saknas en invidigaranti kan det bli diskussion om, tror han.
– I de flesta fall får alla ändå en löneökning, säger Roland Eriksson.
Även Anders Boman på Relacom är till freds med avtalets innehåll och något liknande kan man ana hos Björn Wigren, ordförande i företagsfacket på Eltel Networks. Han har suttit med i förhandlingsdelegationen och vill först berätta för medlemmarna innan han uttalar sig för Sekotidningen.
Ombudsman Roger Andersson tycker för sin del att det viktigaste med överenskommelsen är att de allmänna villkoren stärkts på flera punkter. Det centrala avtalet har därmed blivit starkare.
I avtalet ingår en uppgörelse om restidsersättning, något som vissa företag har i dag, andra inte. Restidsersättningen börjar ticka efter en halvtimme och gäller för den som har sin tjänstebil hemma.
Även ett höjdrisktillägg har tillkommit, när man arbetar minst 13 meter över marken. utomhus. 70 kronor per timme ger det.
Roger Andersson är också nöjd med hur bemanningsfrågan löstes till sist. Vid inhyrning mer än fem veckor ska arbetsgivaren förhandla med facket. Arbetsgivaren ska motivera varför ett bemanningsföretag ska anlitas. Förhandlingen ska också beröra om det finns personer med företrädesrätt att anställa i stället. Och om dessa har tillräckliga kvalifikationer. Vid oenighet blir det central förhandling och i nästa steg avgör en skiljenämnd.
När det gäller löneökningar ger avtalet 3,7 procent på 24 månader, från 1 juni i år, 1,1 procent i år och 2,6 nästa år. I detta ligger en kompensation med 0,2 procent för att Seko avstår från indivigaranti.
– Det finns fördelar med att inte ha individgaranti, säger Roger Andersson. Då tvingas arbetsgivaren motivera sina förslag.