-Jag vann, säger Eva Nilsson. Nu behöver jag inte haka av örhängena längre. Det känns fantastiskt skönt att de är tillåtna igen.

Det var i december 2014 som Eva Nilsson fick veta att hon var tvungen att ta av sig de örhängen hon haft i 14 år, om hon skulle få arbeta kvar som tågvärd och serviceledare på SJ:s snabbtåg.

Eva vägrade och blev placerad på en annan arbetsplats på SJ. Många kollegor och Seko SJ protesterade, men SJ gav inte med sig.

Efter någon månad återgick Eva Nilsson i tjänst, men utan örhängen.

Striden om vilka örhängen som ska vara tillåtna resulterade i att SJ redan för ett år sedan beslutade se över det reglemente som styr vilka kläder personalen ska ha, men också hur de får smycka sig i övrigt.

Det nya reglementet har dock dröjt. Först skulle det gå snabbt, sen hände ingenting. Förrän nu.

-Det är så bra att andra slipper vara med om samma sak, säger Eva Nilsson. Det påverkar inte arbetet att ha örhängen, som inte stör någon. Så länge jag är proper och ser snygg ut i övrigt.

Det verkar också vara SJ:s nya linje.

Enligt SJ:s presstjänst är reglementet i grunden detsamma som tidigare, men med några tillägg.

Nytt är några kompletterande förhållningsregler om hår, smink och parfym, klockor och smycken, händer och naglar, samt öronsmycken eller piercingar.

SJ:s tågvärdar ska uppvisa en ”ren och fräsch representation av sig själv i tjänst, där accessoarer eller andra detaljer inte ska vara överdrivna och sticka ut för mycket.”

Är det oklart var gränsen går kan tågvärden komma överens med sin lokala chef.

Eva Nilsson arbetar inte längre på snabbtågen. Sen en tid tillbaka är hon tågvärd på SJ:s regionaltåg. Hon trivs och har exakt samma örhängen som hon haft i åratal.