Det amerikanska företaget Crane Currency, som köpte Tumba bruk av Riksbanken 2002, kommer att flytta sedeltillverkningen till företagets nybyggda tryckeri på Malta.

– Företaget informerade personalen förra veckan. Imorgon börjar vi förhandla, så i dagsläget vet jag egentligen inte så mycket, säger Morgan Chestersson, klubbordförande på Tumba bruk.

Enligt honom har beskedet tagits emot med blandade reaktioner. Många har gått och väntat på detta sedan Crane för ett par år sedan meddelade att man skulle bygga ett tryckeri på Malta.

– Så det var väl inte någon jättelik överraskning, men det är klart att många är arga och ledsna.

Läs mer: Tryckvågen ut ur tunneln var gigantisk

Crane Currency meddelar att det bara är själva sedeltryckeriet som flyttar, medan pappersbruket samt design- och supportfunktionerna blir kvar i Tumba.

– Tryckeriet kommer köra på fram till årsskiftet och sedan flyttas. Men de säger att pappersbruket ska ha fortsatt full produktion och levererar papper till Malta och andra tryckerier, så det får vi ju lita på, säger Morgan Chestersson.

170 anställda berörs av flytten, varav 139 är arbetare och 31 tjänstemän. Utöver det berörs ett  60-tal bemanningsanställda, varav många är Sekomedlemmar, av flyttbeskedet.

Totalt har Seko 212 medlemmar på Tumba bruk.

Huruvida Riksbanken kommer låta den svenska sedeltillverkningen flytta med till Malta är ännu oklart.

– Sedan vi sålde tryckeriet till Crane har vi gjort upphandlingar, och då har det blivit Crane som tillverkat våra sedlar. Men det här är någonting som vi måste titta på, hur vi ska agera, säger Tomas Lundberg, presschef på Riksbanken till Aftonbladet.

Morgan Chestersson är dock tydlig med vad han tycker.

– Jag hoppas att de bestämmer att de inte vill trycka svenska sedlar i ett skatteparadis, för det är vad Malta är.