– Vi hade inga ambitioner överhuvudtaget på att dra in annat än för lönekostnaderna. Vi har ett kapital på 1,5 miljarder så det är knappast pengar som saknas, säger Jonas Pettersson, kanslichef på Seko.

Enligt honom är alltså den omtalade kam­pen mellan centrum och periferi en ren in­billning.

jonasP

Jonas Pettersson. Foto Anna Ledin Wirén

– Det var ju inga andra klubbar som gjor­ de på det här sättet. Och de har kvar sina pengar i dag.

Förbundet har polisanmält den avsatta klubbstyrelsen, och åklagaren i Gävle inledde en förundersökning i somras. Men något rik­tigt arbete med denna kom inte igång förrän i början av oktober.

Vidare har Seko stämt fritidsföreningen på 14 miljoner kronor, en stämning som hante­ ras av tingsrätten i Hudiksvall. Slutligen har förbundet även stämt Bosse Hedin personligen på 300 000 kronor, rörande diverse oredovisa­ de kontantuttag och tveksamma inköp med företagskort. Det handlar bland annat om schampo, bröd och godis, men även en säng, hemelektronik och två inköp på Dressman, totalt 4 752 kronor som bokförts som arbets­ kläder och skyddsmaterial.

Jonas Pettersson menar att hela historien är extraordinär och saknar motstycke. Extra allvarligt är det att förbundet helt saknar insyn i fritids­ föreningen då man inte har fått se vare sig stadgar eller bokföring därifrån.

– Det är väldigt märkligt att man gjort en konstruktion där människor som numera helt saknar koppling till Seko fortfarande har kontroll över pengarna. Det är ju med­lemmarnas pengar, och vårt främsta fokus nu är se till att de får tillbaka dem.

Arbetet och Sekotidningen har sökt Bosse Hedin för att få höra hans version. Han sva­rar i ett sms:

– Tids nog. Men inte under utredningen.

Fritidsföreningen bestrider kraven i stämningen och Bosse Hedins advokat har sagt till Sveriges radio P4 Gävleborg att Bosse Hedin troligen inte kommer betala personligen heller.