I höstas varslade TT-line den 70 man starka besättningen på Nils Dacke. Som skäl angav man arbetsbrist då fartyget skulle tas ur trafik på linjen Trelleborg-Travemünde. Enligt rederiet visste man inte vad som skulle hände med Nils Dacke efter nyår.

Seko sjöfolk motsatte sig uppsägningarna och hävdade att man inte kan säga ”upp för säkerhets skull”. Förbundet menade att chanserna var stora att det skulle bli fråga om en verksamhetsövergång då personalen ska få följa med.

För några dagar sedan gick så TT-line ut med att man behåller fartyget och sätter in det på en nystartad rutt mellan Trelleborg och Swinoujscie.

– Då är det inte fråga om arbetsbrist. Arbetet finns kvar och man kan inte byta besättning bara för att man går till en annan EU-hamn, säger Jonas Forslind, avdelningssekreterare på Seko sjöfolk.

Vid de lokala förhandlingarna som hölls i dag kom man inte överens, så nu väntar centrala förhandlingar.

-Det blir sannolikt i mitten eller slutet av januari, säger Jonas Forslind.

– Om de inte ändrar sig då heller får väl Arbetsdomstolen avgöra. Det här känns som en principiellt viktig fråga. Det får inte vara så här lätt att försämra anställningstryggheten, säger han.

Sekotidningen har sökt TT-line för en kommentar.