För knappt två år sedan trädde en ny föreskrift från Arbetsmiljöverket om kvartsdamm i kraft. I samband med det drog myndigheten igång en ettårig inspektionsinsats inriktad på branscher där arbetarna utsätts för det farliga dammet.

750 arbetsplatser fick besök och när resultatet av inspektionsinsatsen nu rapporteras är det en dyster läsning. Hos närmare tre av fyra företag hittade Arbetsmiljöverkets inspektörer brister. Den allra vanligaste anmärkningen handlar om bristfälliga riskbedömningar och åtgärdsplaner.

– Det är ett kraftigt underbetyg åt branschen. Tyvärr är jag inte förvånad utan det bekräftar bara bilden vi har när vi gör arbetsplatsbesök, säger Per-Åke Persson, ombudsman på Seko med ansvar för arbetsmiljöfrågor.

Från arbetsmiljöverket finns ett förslag om att halvera gränsvärdet för kvartsdamm då forskningen visat att det är ännu farligare än vad man tidigare känt till.

– Nu får vi ladda för att det förslaget ska gå igenom. Det kan nog bli diskussioner mellan oss och arbetsgivarna, som tycker att det blir alldeles för dyrt med ett halverat gränsvärde. Men då måste man fråga sig hur mycket ett människoliv är värt, säger Per-Åke Persson.

Han tror att Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats kan ge effekt så att fler arbetsgivare får upp ögonen för riskerna med kvartsdamm.

– Men nu har vi en uppgift att fortsätta det arbetet, med egna arbetsplatsbesök och att se till att ha välutbildade skyddsombud ute på företagen. Dessutom tror jag att vi måste ta fram eget informationsmaterial och sprida bland medlemmarna.

Inandning av kvartshaltigt damm kan ge upphov till de obotliga sjukdomarna KOL och silikos (stendammslunga) samt lungcancer.

Enligt beräkningar från år 2000 exponeras cirka 85 000 personer i Sverige för kvartsdamm på jobbet, varav många på Seko-arbetsplatser. Det handlar bland annat om stenkrossning, anläggningsverksamhet, tunneldrivning, stenläggning och asfaltverk.