Överfallet skedde vid sextiden på Lunds central när två tågvärdar försökte få en stökig passagerare att lämna tåget. Exakt vad som hände är inte klarlagt men en av tågvärdarna fick en knivskada på halsen och hennes kollega chockades. Båda har nu fått lämna sjukhuset. Knivmannen är anhållen, misstänkt för mordförsök.

Hot och våld mot ombordanställda har länge varit ett problem, i synnerhet i södra Sverige. Det finns många rapporter om anställda som blivit hotade, slagna, knuffade och spottade på. Problemen finns hos alla tågoperatörer i Skåne, kanske främst på Öresundstågen. Där rapporterades under förra kvartalet över 250 fall av hot, våld och kränkningar mot anställda. Sannolikt är mörkertalet stort.

Erik Johannesson, ordförande för Seko SJ tycker att det måste få vara nog nu. Han säger att om det uppstår det en situation som kan urarta så ska personalen backa undan, ställa tåget på närmaste station och invänta polisen.

SJ och de andra tågbolagen får nu fundera på hur de ska agera och vilka riktlinjer som ska till för att minska de anställdas utsatthet.

Under nästa vecka ska SJ diskutera frågan med fack och skyddsombud.