I något fall blev det mer än vad Seko hade krävt, berättar Pendelklubbens Rainer Andersson, som förhandlat för städarna.

-Det har gått över förväntan, säger han.

Ljus i tunneln

Lönefordran på drygt 500 000 gäller 43 medlemmar som har fått felaktiga löner på mellan ett par hundralappar till tiotusentals kronor.

-Vi ser ett ljus i tunneln kan man säga. Bolaget har följt upp de förhandlingsframställningar vi lade under våren och i princip kommit fram till samma resultat. Nu väntar vi på att medlemmarna ska få sina pengar, säger han.

Det var i januari i år som medlemmar på Solreneriet började höra av sig till Seko om sina löner. Klagomålen var av en ny typ, tyckte Rainer Andersson. Det var inte de vanliga felen som kan uppstå ibland, utan något större, säger han.

Arbetade 13 nätter fick betalt för tre

-Det handlade bland annat om medlemmar som fått mertidsersättning istället för övertid eller ingen övertidsersättning alls. En medlem hade arbetat 13 nätter övertid och fick betalt för tre.

Rainer Andersson såg ett mönster och beslutade att begära förhandlingar för varje enskild medlem. Nästan varje gång ställde Solreneriet in. Från januari och framåt blev det mellan 60 och 70 obesvarade förhandlingsframställningar.

Till sist tog klubben kontakt med förbundet. Flera krav slogs samman till en lönefordran för 43 personer på totalt 502 000 kronor. Nya förhandlingar inleddes, och den här gången gav det resultat.

Företaget försökte rädda sin ekonomi

-Företaget försökte nog rädda sin ekonomi genom att inte betala ut rätt löner. Men nu äntligen verkar det ha löst sig, säger Rainer Andersson.

När MTR tog över driften av pendeltågstrafiken i december 2016 anlitades Solreneriet som underentreprenör för städningen. Efter ett turbulent 2017, med problem både vad gäller kvalitet och relation till facket, tog MTR över städningen i egen regi den 1 maj i år.

Samtliga 165 tillsvidareanställda på Solreneriet följde med till MTR.