Det var i slutet av juli i år som två kriminalvårdare togs gisslan av intagna på Hällbyanstalten
utanför Eskilstuna. Det pågick i nio timmar.

Under måndagsförmiddagen kom domen vid Eskilstuna tingsrätt. Gisslantagarna – två män som tidigare dömts för mord – döms nu för människorov, grov utpressning, grovt hot mot tjänsteman, samt hot mot tjänsteman. Domen kan överklagas.

Männen ska även betala skadestånd till de två kriminalvårdare som hölls frihetsberövade. Drygt 58 000, respektive 76 000 kronor.

Elin om gisslandramat på Hällby

En av vårdarna är Elin, som tidigare har berättat för Sekotidningen om gisslandramat. Hon hade bara arbetat på Hällby i cirka fyra månader när händelsen skedde.

– Det kom från ingenstans och allt gick jättefort. Jag blev väldigt rädd först, men slappnade av en aning medan timmarna gick. Vi visste inte vad som väntade oss.

Gisslantagarnas krav var från början kläder, en helikopter och 250 000 euro – för att kunna rymma från anstalten. Men efter en timmes förhandling med Kriminalvården ändrades kravet till kebabpizza. I gengäld skulle en ur gisslan släppas. Elin valde att stanna och var ensam kvar i ytterligare två timmar, då gisslantagarna gav upp.

– Spänningen gjorde att jag höll mig alert. Vi fick gå på toaletten och dricka vatten. Vi hade tillgång till vår mat i kylen och fick äta om vi ville. Men jag var inte hungrig. Tröttheten kom efteråt, har Elin tidigare berättat.

Hällbyanstalten

Hällby är en anstalt med 118 platser som tillhör säkerhetsklass 1 – den högsta säkerhetsklassen inom Kriminalvården. Anstalten ligger i Kvicksund strax utanför Eskilstuna.

Händelsen var traumatisk. I domen går det att läsa att männen hotade Elin och den andra kriminalvården med egentillverkade stick- och skärvapen och tvingade dem att lägga sig ner på golvet med händerna bakom ryggen.

”De talade med varandra om att de hade mördat förut och att de inte var rädda för att skada andra”, står det i domen.

Åklagare om Hällbymålet

Åklagare i målet, Frida Hamberg, hade yrkat på åtta års fängelse, men är ändå nöjd med domen.

–Min bedömning var att bevisläget såg bra ut. Dels hade jag en hel del muntlig bevisning i form av målsägarnas egna uppgifter, dels vittnesuppgifter från annan kriminalvårdspersonal. Det har varit förhandlare som varit nära vaktrummet där det här utspelade sig. Det fanns även skriftlig bevisning som talar för åtalat. Vi hade också en övervakningsfilm som visar delar av händelseförloppet.

Männen var dömda till 18 års fängelse. En av dem för att ha knivmördat en 25-årig man på en fest i Skellefteå. Den andre för att ha mördat en familjefar, tillsammans med en medbrottsling.

Hällbyanstalten har en beläggning på 100 procent, om inte mer, påpekar Josip Jovasevic, vice ordförande för Seko Kriminalvård. Facket menar att det ökar risken för incidenter och försämrar arbetsmiljön för personalen.

Ytterligare ett bekymmer är att en stor del av personalen är visstidsanställd inom Kriminalvården, däribland saknar många utbildning. Vilket är ett resultat av pandemin, att utbildningar inte har kunnat genomföras.

– Det är en problematik vi har inom hela Kriminalvården i dag. Det är viktigt att man har utbildad och erfaren personal på den här typen av anstalt som Hällby, som kan hantera de intagna, förebygga och förhindra incidenter, säger Josip Jovasevic.