-Det har vi gjort länge, säger Birgitta Angard Arvesen. Det handlar om personer som hanterar pengar. De säljer biljetter på tågen och mat i bistrovagnarna. Vi gör en totalbedömning och det räcker inte med en anmärkning för att en person inte ska anställas.

Men SJ har inget lagligt stöd för att ta kreditupplysning när det anställer tågvärdar. Det är Datainspektionens, DI:s, uppfattning.

-För att få ta en kreditupplysning krävs att den som ska anställas har en ledande befattning med ekonomiskt ansvar, säger Hans Kärnlöf, jurist på DI. I övrigt är det integritetskränkande.

LO/TCO Rättsskydd håller med.

-Det är ingen fråga som vi har hanterat, men man ska inte acceptera slentrianmässiga kontroller. Det kan vara motiverat i vissa fall, om det är en person med säkerhetstjänst eller någon som har ekonomiskt ansvar, säger enhetschef Sussanne Lundberg.

Erik Johannesson är klubbordförande för Seko SJ. Han är inte förvånad över att SJ tar kreditupplysning. Men han är inte heller kritisk till att företaget gör det. Erik Johannesson tycker att arbetsgivarens argument håller.

Seko:s förbundsjurist Carina Lindberg har frågat företrädare för flertalet branscher inom Seko och hon säger att ingen känner igen att kreditupplysning förekommer, med undantag för just chefer och personer med säkerhetstjänst.

Inte heller företrädare för fackförbunden Handels och Hotell- och restaurang vars medlemmar hanterar pengar dagligen känner till att kreditupplysning tas annat än för ledande befattningar.

Tommy Karlsson, fackligt ansvarig för butikerna inom Telia. Han har aldrig hört talas om kreditupplysning vid anställningar. 

-Och skulle vi höra talas om det skulle vi gå väldigt hårt fram, säger han.

Hans Kärnlöf understryker att Datainspektionen har tillsynsansvar för de företag som lämnar ut kreditupplysningar. Alltså kan inte DI agera mot SJ.

-Det ska finnas legitima skäl att lämna ut uppgiften. Var gränsen går finns det inte något domstolsutslag på. Vi har ännu inte haft något ärende uppe till prövning.

-Det finns en rad kryphål, som vi hoppas ska täppas till så småningom, säger han.