Precis som förra året protesterar Seko mot att SJ anställer personal med betydligt sämre anställningsvillkor än de fast anställda har.
Då uppgav Håkan Ahl, chef för division service på SJ, att företaget provade olika sätt att rekrytera och att antalet timanställda inte skulle öka betydligt.
Daniel Wallmark är Sekoombud vid SJ i Stockholm. Han säger att det framkommit att SJ har som mål att var femte tågvärd ska vara timanställd. SJ vill byta ut många fasta jobb mot timanställningar.
– I Stockholm blir det 50 timanställda efter den här omgången och det betyder att var sjätte får en osäker anställning, säger Daniel Wallmark, som uppmanar alla klubbar att vara med vid nyrekryteringar för att förhindra att det skrivs dåliga anställningsavtal.
Många av de 18 som rekryterades förra gången har, enligt facket, utnyttjats under snökaoset och fått arbete alldeles för mycket. Trots att de saknar ordentlig säkerhetsutbildning.
– De kan inte säga nej till jobb och det vet SJ.
Från början var det tänkt att de timanställda skulle bekosta sina uniformer själva, men efter att facket protesterat backade SJ på den punkten.
Företrädare för Seko står i dag måndag, tisdag och onsdag utanför salongerna i Stockholm och delar ut flygblad med information om vilka arbetsvillkor som väntar.