För Sekos Teliaklubb om att styrelseordföranden Marie Ehrling sparkas som en blixt från klar himmel.

– Vi blev tagna på sängen. Det ställer frågan hur den översta ledartrojkan i Telia kommer att reagera, om några kommer att lämna företaget, säger Hans Gustavsson, som även sitter i styrelsen.

Beslutet meddelades under söndagen att svenska staten, som är huvudägare i bolaget, kallat till extra bolagsstämma för att välja ny styrelseordförande. Lars-Johan Jarnheimer, som tidigare bland annat har varit vd för Tele2, föreslås ta över posten.

Samtidigt som Telia ska få en ny ordförande pågår ett arbete med att rekrytera en ny vd – Hans Gustavsson hoppas ett namn kan presenteras inom kort.

– Men att byta ordförande samtidigt som en nyrekrytering känns lite tufft för oss, säger han.

På vilket sätt?

– Vi har gått igenom ganska hårda besparingsprogram de senaste åren, nyligen hade vi en förhandling om att säga upp 300 personer. Att det kommer in nytt folk skapar en oro, vi vet inte vad staten har för avsikt med företaget eller hur det här påverkar våra medlemmar. Vi hade behövt lite lugn och ro och stabilitet istället för det här.

”Känns olyckligt”

Hans Gustavsson ställer sig också frågande till vad staten vill ha för inriktning för Telia.

– Det är svårt att säga. Det ställer frågan om de vill göra stora förändringar. Vill man behålla Telia som i dag, eller dela Telia i två delar, en nätdel, och en operatörsdel. Är det det man vill?

Det har spekulerats i att utbytet av ordförande är kopplat till statens missnöjde med Bonnier-affären, Telias köp av TV4.

– Man kan misstänka att det har mycket med det att göra. Från fackligt håll känns det olyckligt att man går och byter ut en ordförande mitt i allt.

Hur kommer det här påverka medlemmar på kort sikt?

– Jarnheimer är ett okänt kort för oss. Vi vet inte hur han fungerar som ordförande. Från fackligt håll har vi haft ett väldigt bra samarbete med Marie Ehrling. Hon har fungerat bra som styrelseordförande tycker vi i alla fall.

”Tagen på sängen”

Vet du hur Marie Ehrling reagerat på det här?

– Hon blev också tagen på sängen av det här. Hon är professionell och kommer att lämna på bästa möjliga sätt.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) har sagt till Expressen att han är nöjd med en enig valberedning kommit med förslag till en ny styrelseordförande, alltså Lars-Johan Jarnheimer.

– Det är viktigt att han får möjlighet att starta sitt arbete direkt, därför har staten som största ägare valt att begära att styrelsen kallar till en extra bolagsstämma.