Först var det tänkt att Valle Karlsson skulle tala i Hallsberg, men något gick fel.

-Jag vet faktiskt inte vad som gick fel, men brast i kommunikationen mellan lokal och central nivå inom Socialdemokraterna. När jag inte var med i den lokala annonseringen bestämde jag mig för att inte åka, säger han.

Såg fram emot Hallsberg

Han såg fram emot att tala just i Hallsberg eftersom Seko har många medlemmar där. Men nu är det Facebook som gäller och det är också kul, tycker Valle.

Budskapet i det tal som sänds på nätet är i första hand fackligt. Det handlar om arbetsmiljö, trygghet, investeringar för jobb och krav på stora välfärdssatsningar.

-När arbetslöshetsförsäkringen är svag, när sjukförsäkringen inte fungerar då är det våra medlemmar som tar mest stryk, liksom det är LO-medlemmarna som dör på jobbet, säger Valle Karlsson.

Valår

Eftersom det är valår ställer han också krav på Socialdemokraterna som Seko har ett fackligt politiskt samarbete med. Bättre anställningsskydd, trygghet vid upphandling, höghastighetståg och 70 miljarder till välfärden sammanfattar Sekos krav.

Vad gör du själv på 1 maj?

-Jag demonstrerar tillsammans med andra Sekoiter i Linköping. Vi brukar vara en grupp som träffas, många är gamla arbetskamrater till mig. Det är ett traditionellt firande.

Första maj-talare för LO och Socialdemokraterna i Linköping är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

-Det passar ju utmärkt. Då får jag en chans att prata med henne om sjukförsäkringen, säger Valle Karlsson.