Subventionen av arbetslöshetsavgiften, den del av a-kassekostnaden som är bunden till hur hög arbetslösheten är bland kassans medlemmar, är ett försök till och med 2014.

– Det här området är väldigt utsatt för konkurrens då arbetslöshetsavgiften skiljer runt 100 kronor mot ST. Med subventionen blir det jämnt skägg. Vi vill se vad det har för effekt på läckaget vi haft där till andra förbund, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.

Subventionen berör cirka 5000 medlemmar inom kriminalvården, SIS, polisen och övriga rättsområdet. De kommer bara att betala grundavgiften på 118 kronor i månaden. Kostnaden beräknas till 2,5 miljoner kronor per år.

– Vi hoppas ju att arbetslöshetsavgiften ska försvinna helt efter valet hösten 2014. Det är ett horribelt system där den som tjänar minst ska betala mest, säger Janne Rudén.

Samtidigt har a-kassan beslutat att sänka arbetslöshetsavgiften, från 90 till 45 kronor i månaden för alla medlemmar.

– Anledningen är att arbetslösheten inom Sekos områden är lägre än förväntat och vi tror att den kommer ligga kvar där ett tag, säger Roal Nilsen, föreståndare för Sekos a-kassa.

Den totala medlemsavgiften, tillsammans med grundavgiften på 118 kronor, blir således 163 kronor i månaden. Tidigare var avgiften 208 kronor.