Efter flera tips till Seko centralt om att allt inte stod rätt till i klubb 221 inleddes en revision av klubben. Det kom då fram att det mellan 2008 och 2014 överförts sammanlagt 14 miljoner kronor från klubben till en fritidsförening som startats av medlemmarna.

Och nu vill Seko ha tillbaka pengarna.

– Vi skickade ett kravbrev till fritidsföreningen men fick bara ett god dag-yxskaft-svar. Därför väljer vi en civilrättslig stämning av fritidsföreningen för att få tillbaka pengarna, säger Jonas Pettersson, kanslichef på Seko.

Fritidsföreningens juridiska ombud, advokat Anders Grahn vill inte kommentera stämningsansökan i dagsläget.

– Jag har inget att säga nu. Jag ska träffa mina huvudmän näste vecka, vi får se då om det finns något jag kan säga.

Oklarheter om vart 14 miljoner kronor tagit vägen har lett till att hela klubbstyrelsen för Väg & Ban Gävle-Dala har suspenderats. Två företrädare för klubben har polisanmälts av Seko och åklagaren har beslutat att inleda en förundersökning.

Bakgrunden är att Sekos väg & banklubbar fram till 2008 fick bidrag från arbetsgivarna, så kallade granskningsavgifter, som användes för att avlöna loka ombudsmän. När granskningsavgifterna avskaffades övertog Seko centralt arbetsgivaransvaret för ombudsmännen och ville då få in pengar från klubbarna för att betala dessa.

Klubb 221 satte sig på tvären och började alltså föra över pengar till fritidsföreningen där Seko helt saknar insyn.

– Vi har inte fått se några dokument alls från fritidsföreningen så vi vet inte vad som hänt med pengarna. Därför kräver vi också i stämningsansökan att fritidsföreningen och det aktiebolag som den startade tvingar lämna ut all bokföring, säger Jonas Pettersson.