Seko: Regeringsuppgörelsen leder till ökade klyftor
Det är ingen politik vi i fackföreningsrörelsen kan försvara. Flera förslag går rakt emot det Seko drivit som viktiga krav i den fackliga valrörelsen. Samtidigt är det en konsekvens av valresultatet.
Det säger Sekos ordförande Valle Karlsson i en kommentar till den överenskommelse som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, slutit och som de vill ska ligga till grund för en kommande regering.
Han anser att flera av de förslag som lagts fram kommer att öka klyftorna och göra de rika rikare, som borttagande av värnskatten för höginkomsttagare.
–De som har kommer att få mer och de som det dåligt får det inte bättre, säger Valle Karlsson.
Välfärden urholkas
En av de 73 punkterna i överenskommelsen är att det inte blir några förslag om vinstförbud eller vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärdssektorn, såsom skola, äldreomsorg och sjukvård.
–Välfärden urholkas när vinsterna hamnar i skatteparadis och i privata direktörers fickor istället för att vara kvar i verksamheterna.
Han pekar vidare på att pressen på arbetslösa fortsätter att öka när a-kassan, enligt överenskommelsen, trappas ner och fasas ut i takt med arbetslöshetens längd.
Han reagerar också mot förändringar av arbetsrätten, framför allt försämringen av anställningsskyddet, som annonseras i de fyra partiernas förslag.
–Det är ett bekymmer att det samtidigt som vi förhandlar med Svenskt näringsliv, vilket inte är någon hemlighet att vi göra, så ska turordningsreglerna utredas. En tredje part kommer in och ska påverka förhandlingarna.
Nyliberala krafter
–Tyvärr har nyliberala krafter fått styra när det gäller förslag om försämringar i arbetsrätten, säger Valle Karlsson.
Ett annat dåligt förslag, som Seko ser det, är att partierna är överens om en förändring av hyressättning i nyproduktion.
–Det är oklart vad det innebär, det kan vara ett första steg mot en avreglering av hela hyresmarknaden.
Valle Karlsson tycker att Liberalerna och Centerpartiet fått omotiverat stort inflytande för sin politik, med tanke på partiernas valresultat.
–Jag har full respekt för det komplicerade parlamentariska läget och att förhandlingar handlar om kompromisser.
Bra förslag också
Han konstaterar samtidig att alternativet till fyrpartiöverenskommelsen är värre.
–En högerkonservativ regering med stöd av ett främlingsfientligt parti skulle få negativa effekter för såväl våra medlemmar som för samhället i stort. Konsekvenser som skulle vara svåra att reparera.
Seko har också hittat bra förslag i överenskommelsen. Särskilt viktigt för förbundet är satsningar på järnvägen. Höghastighetståg, underhåll och Norrbottniabanan är några välkomna satsningar.
När detta skrivs har talmannen just meddelat att en statsminsteromröstning ska genomföras på fredag den 18 januari. Då ska riksdagen ta ställning till Stefan Löfven som statsminister. Om riksdagen säger ja, blir det en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som bygger på överenskommelsen med Liberalerna och Centerpartiet.
Läs överenskommelsen här.