Först när beskedet kommer från AD kan medlarna lägga fram förslag till nytt avtal mellan Seko och Almega IT-och telekomföretagen.

Om AD kommer fram till att tjänstemännen inte kan strejka för pensionen, kan Seko gå ut i konflikt ändå. Seko har flera andra frågor att gå i konflikt för.

-Vi vill ha individgarantier, en lösning på restidsfrågan och vi kräver att minimilönerna i telekomavtalet även ska omfatta visstidsanställda, inte bara fast anställd personal, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

Förutom pensionsyrkandet, är kraven på individgarantier och att restid ska betraktas som arbetstid gemensamma med Unionen. Det gör att medlarna förväntas lägga ett förslag som täcker medlemmarna i både Seko och Unionen. Ett förslag som kommer först när AD sagt sitt.

Skälet till att tjänstemännens rätt att strejka ska behandlas i AD är att arbetsgivarna i Almega lämnat en så kallad fredspliktsinvändning till facken. Almega anser att fredsplikt råder för pensionsavtalet ITP. Det är inte uppsagt.

Tjänstemannafacken hävdar å sin sida att deras krav ryms i de kollektivavtal som finns mellan parterna, och detta avtal är uppsagt. Därmed råder inte fredsplikt, enligt facken, som stämt Almega till AD.

Seko har ett liknande yrkande om extra avsättning till pension, men förbundet är inte part i ITP-avtalet. Därför har Almega inte protesterat mot Sekos varsel.

-Jag litar på att Unionen och Sveriges Ingenjörer gjort en korrekt bedömning i den här frågan, säger Valle Karlsson.

Innan AD:s beslut kommer, tidigast onsdag eftermiddag, kommer medlarna inte att lägga något förslag. Men parterna träffar medlarna redan i morgon för fortsatta överläggningar.

De senaste dagarna har flera företag och myndigheter kommit in med dispensansökningar inför Sekos strejk. Seko har redan i varslet gjort klart att förbundet kommer att bereda dispens för akut sjukvård, trygghetslarm, polisens kommunikationssystem Rakel, etc, när ansökan kommer in. Dessutom kan arbetsgivare beordra skyddsarbete i vissa fall.

Flera av de dispenser som kommit är dock alldeles för generella, enligt ombudsman Fredrik Bäckström.

-De måste bli mer precisa. Vi skiljer mellan samhällsvitala, som är viktiga för människors liv och hälsa, och samhällsviktiga områden. Att tågen exempelvis står stilla, vilket Trafikverket lyft fram, är inte en fara för liv och hälsa.

-Att tågen kan gå är viktig arbete, men de allra flesta arbeten är viktiga. Skulle det vara ett hinder kan vi inte ta till konflikt över huvud taget, säger Fredrik Bäckström.

Huruvida det blir strejk eller inte på torsdag är det ingen som kan säga i dagsläget. Inte heller vilket klockslag AD kommer med sitt utslag. Så snart AD sagt ja till strejk kan Unionen och Sveriges ingenjörers strejk inledas, men av allt att döma kommer det att ta i alla fall några timmar innan den är i gång.

 

Flexpension – extra avsättning till pension

Årets avtalsrörelse handlar till stor del om pensioner. Inom industrin och på statens område finns sedan tidigare avtal om något som kallas flexpension eller deltidspension. Det innebär att den som så vill kan gå ner i arbetstid när pensionen närmar sig. Pengar börjar avsättas nu och flexpensionen gäller fullt ut när dagens unga går i pension.

Unionen och Sveriges Ingenjörer och Seko tycker att även tjänstemän och arbetare inom tjänstesektorn bör ha ett liknande pensionssystem. Rätt för medlemmarna att gå ner i tid de sista åren i yrkeslivet.

Något som Almega, arbetsgivarorganisationen inom tjänstesektorn sagt nej till. I alla fall som en pension lika för alla. Arbetsgivarna säger sig vilja ha en individuellt valbar modell. Vilket facken i sin tur säger nej till.

Facken vill ha lika för alla.

Sekos avtalskrav formuleras som att förbundet vill ha ”flexpension” vilket i korthet betyder att de vill ha en extra avsättning till pensionen samt ökad valfrihet för den enskilde om hur och när man vill gå i pension.