Securitas skötte räddningstjänsten på försvarsmaktens flygplats Malmen i Linköping. När försvaret tog tillbaka verksamheten i egen regi ville fem av de Securitasanställda följa med till den nya arbetsgivaren, men fick nobben.

De vände sig till Seko som drivit frågan som övergång av verksamhet. Argumentet har varit att den verksamhet som försvarsmakten nu bedriver är identisk med den verksamhet som Securitas bedrev och hade ansvar för före övergången. Arbetsuppgifterna är desamma och verksamheten bedrivs på samma sätt. Därmed skulle försvaret ha tagit över deras anställningar när man beslutade att sköta räddningstjänsten med egen personal.

Nu har alltså AD kommit med sitt avgörande. Och det är en enig rätt som förkunnar att det inte handlar om övergång av verksamhet. Man går i stället på försvarsmaktens linje, att brandmännen var att betrakta som inhyrd personal som arbetsletts av försvarets egen personal.

– Vi tyckte att vi hade bra på fötterna här, så det är väldigt tråkigt att AD inte har lyssnat. Det handlar om fem personer så det hade lätt kunnat ordnas så de fick anställning i försvarsmakten, säger Lars Johannson, ombudsman på Seko, som ännu inte hunnit läsa domen.

Ellinor Gudmunsson, jurist på LO-TCO rättskydd, har varit ombud för Sekos räkning. Hon beklagar utfallet.

– Vi visste redan innan att det är svårt att driva fall när det handlar om entreprenadverksamhet. Men vi tyckte att det här fallet var var en tydlig verksamhetsövergång.

Hon menar att domen visar hur begränsat anställningsskydd de som arbetar i sådan verksamhet har.

– I värsta fall gäller bara anställningsskyddet så länge arbetsgivaren har kvar uppdraget.

Eftersom Seko förlorat blir förbundet skyldigt att betala motpartens rättegångskostnader på drygt 100 000 kronor.