-Vi har stort stöd för vår uppfattning att de finns ett större utrymme, men det hade krävts att vi hade kunnat få stöd för att ta ut mer och det är inte möjligt, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson.

Överenskommelsen mellan LO och svenskt Näringsliv innehöll den avgörande delen för att Seko skulle gå med på att följa normen.

-Nu finns två märken. Ett i procent, och ett i krontal. Det var den konstruktionen vi fastnade på i höstas, när LO-samordningen sprack, säger Valle Karlsson. Genom detta har vi fått stöd för den modellen.

Kändes det som en uppläxning när LO och Svenskt Näringsliv gick ut och sa vad som skulle gälla för 6F och övriga förbund som ännu inte träffat avtal?

-Nej, vi inom 6F har fått gehör för vårt krav att satsa på de lågavlönade kvinnorna. Det är det viktigaste.

Valle Karlsson framhåller att Sekos och 6F:s bestämda uppfattning är att industrins avtal på 2,2 procent i lön och deltidspensionsavsättning, hade blivit lägre om inte de fem förbunden hade satt press genom att ha högre krav.

-Vi har utövat påtryckningar genom att kräva 3,2 procent, men det kommer aldrig någon att erkänna förstås.

Sekos uppfattning är att alla parter har fått anpassa sig, på något sätt. 6F ville ha en högre löneökning, industrin ville inte ha en krontalssatsning. Nu blev det både och.

-Att LO och Svenskt Näringsliv är överens betyder att rekommendationen är förankrad hos Svenskt Näringslivs medlemsförbund, bland andra Almega. Och det är viktigt för oss.

Seko fortsätter att yrka på 3,2 procent under resten av avtalsåret, trots att alla vet att det inte kan bli den nivån på löneökningar.

-Båda parter, vi och arbetsgivarna, vet att vid en medling kommer nivån att hamna på 2,2 procent, säger Valle Karlsson. Men vi har alltid gjort så i LO-samordningen att vi fortsatt lägga fram vårt ursprungsyrkande.

Men den skillnaden att ni i år sagt att det inte finns något märke att förhålla sig till. Finns det inte risk för svekdebatt bland medlemmarna?

-Visst finns det ett missnöje bland medlemmarna, det har vi redan märkt. Men vi måste förhålla oss till verkligheten. Vad hade vi fått om vi inte accepterat överenskommelsen? Hade vi sagt nej hade vi inte fått någon krontalsskiva.