Glädjen är stor på Karlskronavarvet efter dagens besked att Saab och Thyssen krupp tecknat en avsiktsförklaring om en försäljning av all svenska ubåtsverksamhet vilket innefattar Karlskronavarvet, utvecklingsavdelningen i Malmö och varvet på Muskö.

– Vi gick en runda i morse och pratade med folk. Det var otroligt vilken glädje och framtidstro det här beskedet bar med sig. Vilken vändning, innan var oron stor. Här i Karlskrona finns det inte så många andra jobb, så det hade varit katastrof om man lagt ner, säger Håkan Eriksson.

Turerna har varit många sedan FMV först lämnade in en beställning på två ubåtar till den svenska marinen. Tyskarna har velat lägga tillverkningen i Tyskland, vilket FMV vägrat gå med på.

Konflikten trappades upp när FMV gav Saab 25 miljoner för att utreda hur man skulle kunna börja bygga ubåtar. Bråket eskalerade ytterligare i fredags när personal från FMV, eskorterade av militärpoliser, tog sig in på Kockums i Malmö för att föra bort hemlig försvarsteknisk utrustning.

Men nu tycks man alltså ha lagt osämjan åt sidan. 

– Det är otroligt positivt. På så sätt räddas alla våra medlemmar och alla anställda. Alla får fortsätta med en och samma arbetsgivare, säger Håkan Eriksson.

Enligt Thyssen krupp är det på grund av den svenska regeringens tydliga vilja att ha en nationell ubåtskompetens som man nu gått in i förhandlingarna.