De första uppsägningsförhandlingar på Arbetsförmedlingen är klara. Totalt rör det sig om 1 308 personer.

Av dessa är 12 personer medlemmar i Seko, som jobbar på olika delar av landet som antingen arbetsförmedlare/SIUS-konsulent, kundresurs, eller verksamhetssamordnare/kvalificerad handläggare.

– Tolv är tolv för många. Men i allt elände så tror jag många varit väl medvetna om risken att bli uppsagd, säger Mikael Listh, ordförande i Sekos klubb, och fortsätter:

Stort varsel på Arbets­förmedlingen

Nyhet

– När vi förhandlat turordningskretsarna har vi haft ett stort antal principiella ställningstagande som vi försökt brottas med, och vad som skulle vara mest gynnsamt för Sekos lilla kollektiv. Vi är ganska nöjda med överenskommelsen som parterna har tecknat.

Många slutar

Det finns totalt 273 Sekomedlemmar på Arbetsförmedlingen.

Enligt direktiven ska de som sägs upp underrättas inom två dagar. Anställningarna avslutas mellan fyra månader till ett år.

– Det kan uppstå vakanser innan man hinner lämna sin anställning. Vi har en sån extrem hög extern personaluppsättning just nu. Den är redan högre än hela fjolårets. Men var i landet man befinner sig kommer så klart påverka ens möjligheter att få nytt jobb.

”Vad händer med Arbetsförmedlingen”

Insändare

Tar kontakt

Alla ska i nästa steg bli kontaktade av Trygghetsstiftelsen, en organisation som stöttar de som varit statsanställda med att hitta ett nytt jobb, förklarar Mikael Listh.

– Vi kommer också från fackets sida kontakta alla personligen för att se om det finns något vi kan hjälpa till med.

Inom ett år ska 130 av 242 förmedlingskontor stängas ner, och 4 500 anställda sägas upp. Detta efter Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag röstades igenom i riksdagen, som innebar en minskad budget till Arbetsförmedlingen.

Men även till en följd av januariavtalet mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna om att reformera myndigheten och låta externa aktörer ta över coachningen av arbetssökande.