Regeringsbildning

– Jag är övertygad om att det blir ett maktskifte och att sossarna bildar ny regering. Frågan är med vem eller vilka. Miljöpartiet är ju utpekat, men samtidigt har Löfven varit väldigt tydlig med att han vill bryta upp blockpolitiken. Det kommer inte ske med en gång, men så småningom kan vi kanske se Folkpartiet eller Centern i en sådan regering.

– I en sådan nyordning är det klart att LO-kollektivet inte kommer kunna ligga lika mycket i framkant som vid tidigare sosseregeringar.

– Men eftersom det nu blir en kille från LO-sfären som bildar regering kommer facket få fler direkta ingångar till regeringen än det haft de senaste åtta åren. Vartenda förbund kommer ju ha någon politisk sakkunnig på något departement.

Infrastruktur

– Vad man ser direkt är ju väldiga satsningar på infrastruktur. Det är betydande tillskott så det kommer bli mycket arbete för de Sekomedlemmar som bygger väg och järnväg. Men det har ju Alliansen också lovat, så det blir kanske inte så stor skillnad. En S-regering kommer nog att styra upp lite när det till exempel gäller fragmentiseringen av järnvägen, där kan vi nog se lite mer statlig inblandning.

Fas 3

– Sossarna har sagt att man ska avskaffa Fas 3 och pratar om plusjobb och utbildning i stället. Det finns snart sagt inget samhällsproblem som sossarna inte anser sig kunna lösa med utbildning.

A-kassan

– Sossarna vill ha högre ersättningsnivåer på sikt, men anser att man inte ska kunna ha a-kassa under lång tid, det ska vara en övergångsförsäkring. Alliansen har en idé om att låga ersättningsnivåer motiverar folk att söka jobb. Sedan är det intressant med a-kassan för där är alliansen socialister och vill ha en obligatorisk a-kassa hanterad av staten. Medan sossarna är liberaler och vill att den ska skötas privat men vara så attraktiv att folk går med. Just försämringarna i a-kassan har ju varit ett sätt för alliansen att desarmera facket eftersom så många lämnat förbunden.

Arbetsförmedlingen

– Alla är ju överens om att den inte fungerar idag. Där tror jag att vi kommer få se viss återcentralisering, inte som det var förr, men mer styrning. Och det oavsett om det blir maktskifte eller inte.

Ordning och reda på arbetsmarknaden

– Vi kommer se fler krav på kollektivavtal och andra sociala villkor i upphandlingarna efter valet. Och hårdare krav på dem som tar hit arbetskraft. Uttrycket ”ordning och reda på arbetsmarknaden” siktar in sig på samma problematik som i SD:s argumentation, men med en annan infallsvinkel.

Skatterna

– Skatterna kommer gå upp med en sosseregering, men folk får något tillbaka. Som till exempel höjda ersättningsnivåer. Rot och Rut kommer finnas kvar men med annan fördelningsprofil, som mer till barnfamiljer och äldre.

Vinster i välfärden

– Sossarna talar om mer transparens och höjda kvalitetskrav, men då vill de mäta personaltäthet till exempel, och det är ett ganska trubbigt instrument. Det är viktigare vem som jobbar i skolan än hur många.

– Men man kommer inte att förbjuda vinster eller riskkapitalister.