Natten till torsdagen skulle tågvärden på Öresundstågen kontrollera biljetterna hos ett par mellan Kristianstad och Bromölla. När det visade sig att de saknade biljetter uppstod en diskussion varpå mannen i paret tog stryptag på tågvärden. Samtidigt lyckades han nödöppna dörren till tåget som ska ha kört med en hastighet på 70 kilometer i timmen.
   Tågvärden klarade sig dock från att bli avslängd och när tåget saktade in hoppade paret av tåget i farten och färsvann.
   – Tack och lov var det två tågvärdar. Om hon varit ensam vet vi inte hur det hade slutat, då hade vi kunnat ha ett dödsfall, säger Jonas Pincini, klubbordförande på Öresundstågen.
   Nu har skyddsorganisationen på Dsb First, som kör Öresundstågen, stoppat all vidare biljettkontroll ombord på tågen tills att Arbetsmiljöverket tagit ställning i frågan.
   Ett av Sekos krav är att de ska vara just två tågvärdar på speciella avgångar och att de ska utrustas med personliga larm.
   – Det är inte en acceptabel arbetsmiljö. I genomsnitt har vi två våldshändelser i veckan, allt från puttningar till det här, men arbetsgivaren verkar inte intresserad av några åtgärder som kostar pengar, konstaterar Jonas Pincini.
   Det är inte första gången tågvärdar på Öresundstågen utsätts för våld. I juli fick en tågvärd en flaska i huvudet och i augusti blev en annan blev slagen med en cykelpump i huvudet.
   – Vi ser mycket allvarligt på att våra anställda utsätts för våld på arbetsplatsen och den aktuella händelsen är polisanmäld. Tågvärden har tagits ur tjänst och får nu stöd av företaget, säger Lars Nordahl, direktör för Öresundstågtrafiken i ett pressmeddelande.