Rapporten är ett av underlag till den statliga Långtidsutredningen och är tänkt som ett inlägg i debatten om kopplingen mellan löner och sysselsättning.
I rapporten drar Nils Gottfries, som är nationalekonom, slutsatsen att sysselsättningen bland medelålders män och kvinnor är lägre i dag än på 80-talet och han anser att det beror på för höga löneökningar.
De bör stanna vid drygt 1,5 procent eftersom Riksbanken då kan hålla inflationsmålet. Och äldres sysselsättning är lägst, varför deras löner borde kunna sänkas. Ungas löner ska var låga för att de ska komma in på arbetsmarknaden.
– Det kan ge högre vinster, men framförallt låg inflation, vilket är bra för jobben, sa han på ett seminarium på ABF i dag torsdag.
Unionens förhandlingschef Niklas Hjert och Almegas vd Jonas Milton kommenterade rapporten. Niklas Hjert poängterade att det för fackens del är viktigt att bevaka att löneandelen i företagen inte minskar.
– Risken är stor att vinsterna ökar och inte att investeringarna ökar, sa Niklas Hjert. Det är investeringarna som ger jobb.
Jonas Milton delade Nils Gottfries åsikt om att låga löneökningar ger jobb, men han lyfte åter fram att Almega vill ha lokal lönebildning för att kunna ta hänsyn till företagens lönsamhet.
En återkommande kritik i Nils Gottfries rapport är att facken inte tar hänsyn till sysselsättningen när nya löner förhandlas fram. Något som Niklas Hjert reagerade starkt emot.
Är det något som facken tagit hänsyn till i den senaste avtalsrörelsen så är det väl sysselsättningen, ansåg han och pekade på industrins kris som bakgrund till låga löneökningsnivåer.
I övrigt tror han att modellen med ett industriavtal och parter som avgör löneökningstakten kommer att fortsätta fungera.
– Fackföreningarna vill ha en hög sysselsättning för att på så sätt hålla uppe lönerna, säger Niklas Hjert till Sekotidningen.
På seminariet fick Niklas Hjert en fråga från kemiarbetsgivarna om de inte kunde bli överens om att höga löner ger låg sysselsättning. Hjerts motfråga, som inte fick något svar, blev då:
– Hur många nya jobb skapas för arbetslösa ungdomar utan utbildning på Astra Zeneca om vi avstår från 0,5 procents löneökning?
Redan i februari startar Seko och 6F sina avtalskonferenser och i höst är det industrins tur. Ett nytt avtal på industrins område ska vara klart den sista november.