Posten en farlig arbetsplats
Nya fakta från Arbetsmiljöverket visar att brevbärare och posthanterare jämfört med andra yrkesgrupper anmäler dubbelt så många arbetsrelaterade sjukdomar och nästan tre gånger så många arbetsolyckor med sjukfrånvaro, räknat per 1 000 sysselsatta.
I anmälningarna uppger de oftare än alla andra att deras arbete är enformigt, att de har låga kunskapskrav och få möjligheter till utbildning. Det kan leda till känslor av otillräcklighet, bristande motivation och nedstämdhet. Postbranschen är dessutom en där de anställda i lägst utsträckning uppger att de är nöjda med sitt arbete i dess helhet.
Stämmer det med din uppfattning om saken?
– Till stora delar är arbetet repetitivt. Postsortering är i högre utsträckning en processtyrd verksamhet nu än förr och i en sådan verksamhet upplever man att man har mindre inflytande. Det ska finnas möjlighet till utbildning i tex lyftteknik. Men det upplevs i enkäter att man har möjlighet att göra karriär i företaget, merparten av cheferna har börjat som produktionspersonal, säger Stefan Fougt, samordnande huvudskyddsombud för Post Nord Sverige.
Vad gäller arbetsolyckor med sjukfrånvaro är fallolyckor och olyckor som orsakats av förlorad kontroll över fordon, vagnar och verktyg vanligast, konstaterar Arbetsmiljöverket.
Jobbar Seko särskilt med arbetsolyckorna?
– Samtliga tillbud och arbetsskador registreras och skyddsombud går regelbundet igenom dessa. Skyddsombud ska vara med när utredningar görs, varje tillbud eller arbetsskada ska följas av en utredning och åtgärder så det inte inträffar igen. Vi har även drivit kampanjer för att öka anmälningarna av tillbud. Då slipper vi kanske att de blir till arbetsskador, hoppas Stefan Fougt.
Enligt Arbetsmiljöverket anmäler kvinnor fler arbetsolyckor med sjukfrånvaro och dubbelt så många arbetssjukdomar som män. Fallolyckor är den vanligaste formen av arbetsolycka med sjukfrånvaro. Det är oftast trappor och hala underlag som varit inblandade vid fallolyckorna. Vad gäller förlorad kontroll handlar det ofta om fordon (bilar, mopeder och cyklar) samt olika former av rullvagnar.
Vad kan man göra åt detta?
– Vi har börjat granska alla arbetsskadeanmälningar som leder till sjukfrånvaro. När det gäller arbetssjukdomar vet vi att kvinnor är mest drabbade. Det som görs är att försöka anpassa maskiner och redskap så att de passar både män och kvinnor. Och arbetsvariation måste vi alltid arbeta med, menar Stefan Fougt.
Upprepat och enformigt arbete orsakar flest arbetssjukdomar medan belastningsfaktorer är den överlägset vanligaste orsaken till anmäld arbetssjukdom. Därefter stress, håglöshet, trötthet, för hög arbetstakt, dålig arbetsorganisation med mobbning och ovilja att gå till jobbet. Relationer mellan kollegor och överordnade är också ett stort problem.
Varför ser det ut så här?
– I en processindustri är det egna inflytandet begränsat och när det är underbemannat uppstår stress, osämja och irritation när man springer i trappor, låter bli att använda säkerhetsbälte och struntar i micropauser.
– Vi arbetar aktivt med att få in fastighetsboxar så vi slipper alla trappor i utdelningen. Utomhustrappor är en riskfaktor. Vi har ca 140 fallolyckor årligen, slutar Stefan Fougt.