– Vi fick en ren chock över beskedet igår om att inga fackliga företrädare längre får vara med i några ledningsgrupper inom polisen, säger Monica Veberg, ordförande i Seko Polisen Syd.

De flesta polismyndigheter har haft samverkansavtal och Seko Polisen har deltagit i ledningsgrupper sedan 2000, men nu är det stopp.

– Den enda förklaringen vi fått är att den nya rikspolischefen Dan Elisason har beslutat det. Det är ju en fullständig katastrof. Nu kommer allt att ta mycket längre tid och vi har ingen chans att påverka och vara med från början. Ett bra exempel på hur vi kunde vara med och påverka var i höstas när polisledningen bestämde sig för att ersätta civilanställda vikarier med nyutbildade poliser. Från början var budet att 111 civilställda skulle få sluta, men vi från facket lyckades få ner det med 37 personer som fick fast jobb. Det hade ju varit omöjligt nu om vi inte kan vara med från början när en diskussion kommer upp. Hon tillägger:

– Vi har ju alla samma mål. Vi vill Polisens bästa och då behövs båda rösterna. Vi kan vara med och hjälpa till, diskutera och förslå ändringar. Nu blir det back to basic med kallelse till MBL-förhandlingar. Nej det här kommer inte blir bra.

Polisen har lovat att komma med en kommentar.