– MTR har gått med på att ta över all personal, även städarna, säger P-O Fällman, ombudsman på Seko.

– Och vi lyckades rädda alla villkor, inklusive pensionsavtalet vilket inte krävs i lagen om verksamhetsövergång. Så vi är nöjda, fortsätter han.

När MTR vann upphandlingen av pendeltågstrafiken i Stockholm blev städarna uppsagda av den nuvarande arbetsgivaren ISS. Anledningen var att MTR ska anlita en annan entreprenör för städ.

Övrig personal inom pendeltågstrafiken, som idag är anställda av SJ:ägda Stockholmståg, var sedan tidigare garanterade att följa med till MTR när de tar över men för städarna har det varit osäkert.

–Vi har fått jobba hårt för det här, så det är klart vi är nöjda, säger P-O Fällman.

Även MTR uttrycker lättnad över att avtalet är på plats.

– Vi har fört konstruktiva diskussioner med facken och vi är glada att ha kommit fram till avtal i ett så tidigt skede i övertagandeprocessen. Det ger medarbetarna inom pendeltågen en trygghet avseende anställningsvillkoren även efter den 11 december 2016, säger Peter Viinapuu, VD MTR Nordic i en kommentar.

SJ kom tvåa i den nya upphandlingen har begärt överprövning av tilldelningsbeslutet och om förvaltningsrätten går på deras linje kan det i stället bli SJ som kör vidare.

– Men med dem har vi redan kommit överens om att all personal ska med, så det blir inga problem.