När Ola Brossberg ringer upp är rösten svag. Det märks att det är en stor ansträngning att prata. Ändå vill han berätta om när han vårdades för Covid-19 i respirator, nedsövd under tolv dagar.

Det började med feber för både Ola och hans fru Christina. Men det var bara Olas tillstånd som förvärrades.

– Jag hade 39-40-graders feber och en torrhosta. Jag hostade dag som natt.

Ola Brossberg ringde 1177 Vårdguiden och råddes att avvakta. När han tog ny kontakt uppmanades han söka sjukvård.

Vid akuten på Falu lasarett visade det sig att Olas blod inte syresattes ordentligt. Han blev inlagd på infektionsavdelningen och sedan på intensivvårdsavdelningen, IVA. Läget var allvarligt.

– Jag har inte riktigt bilden klar för mig. Men som jag fått det beskrivet, så dröjde det inte länge förrän de lade in mig på IVA och sövde ned mig. Medan jag var nedsövd hade jag konstiga drömmar. Det är tydligen inte så konstigt när man får sömnmedel, lugnande och smärtstillande.

Fakta: Ola Brossberg

Arbete: Sekos ombudsman i Gävle-Dala. Ansvarsområde: Väg och Ban, Maskinentreprenad, Telekom, staten, spårtrafik inom Dalarnas län

Ålder: 58

Bor: Borlänge 

Familj: Fru och två utflugna söner

Sekos ombudsman i Dalarna Ola Brossberg.

Efter tolv dagar i respirator på IVA blev Ola bättre och sedan överflyttad till infektionsavdelningen för rehabilitering. Han hade då gått ner 12 kilo och var oerhört svag i kroppen.

– Det var en jävla resa jag gått igenom. Det var som om jag inte hade några ben kvar. Jag fick gå med en rullator och trodde aldrig jag skulle kunna gå utan den. Men det gick.

– Personalen på Falu lasarett, både på IVA och infektion, har varit helt fantastiska. De har sån empati, trots den press de arbetar under. Jag har bara gott att säga om dem. På IVA uppdaterade de Christina om läget två gånger om dagen.

”Jag är oerhört glad”

Sedan en vecka tillbaka är Ola Brossberg hemma igen i Kvarnsveden i Borlänge.

Både Ola och Christina anses smittbärande. Fram till dess att paret är helt friskförklarade handlar vänner mat och andra förnödenheter åt dem.

– Jag är oerhört rörd och glad över alla som hört av sig, arbetskamrater, kompisar, grannar, och även arbetsgivaren har skickat blommor, säger Ola Brossberg och tillägger att till och med några fackliga motparter har hört av sig.

– Det är den svenska modellen som bäst. Man kan träta ibland men när det är allvar då förstår man att vi är människor allihop.

Trötthet efter Covid-19

Ola Brossberg orkar nu gå 450-500 meter runt kvarteret. Han är tacksam över att han tränat på gym och promenerat en hel del de senaste åren:

– Jag och två kompisar som jag gått väldigt mycket med, över en mil, mellan fyra till fem dagar i veckan. Det har nog hjälpt mig i den här situationen.

Vad är det svåraste just nu?

– Det är en trötthet jag aldrig upplevt förut. Men om jag sover en halvtimme eller timme, så hämtar jag krafter rätt så bra. Jag har en resa att göra. Jag har ingen aptit men jag försöker äta rätt många gånger om dagen och känner att det går åt rätt håll.