Anders Thornberg har en gedigen bakgrund inom polisen, något som var mer eller mindre ett krav på den som skulle ta över efter Dan Eliasson.

Thornberg har arbetat inom polisen i över 30 år, varav de senaste fem som chef för Säpo, dit han kom redan 1986 och har sedan dess arbetat som såväl spanare som operativ chef och informationschef.

– Jag upplever honom som ett bra val med sin gedigna erfarenhet inom polisen, säger Karna Tillheden, ordförande för Seko polisen.

Hon är främst positiv till att Thornberg uttalat att alla anställda, civila som poliser, är lika mycket värda.

– Där måste jag säga att jag blev besviken på Dan Eliasson i senaste lönerevisionen, då han visade att han värderade poliser mycket högre än civilanställda.

Men i övrigt vill hon inte instämma i kritiken mot Dan Eliasson, som hon tycker är orättvis.

– Han har fått klä skott för beslut från en enig riksdag, med hela omorganisationen till en myndighet. När han kom in var det ju bara att verkställa. Jag tycker också att han varit bra på att fixa fram mer pengar och öka antalet civila inom polisen.

Så du tycker att han hade kunnat sitta kvar?

– Ja, det tycker jag. Men som sagt tycker jag att Anders Thornberg är ett bra val, även om det hade varit spännande med en kvinnlig rikspolischef. Jag hade hoppats på Therese Mattsson (chef för Tullverket, tidigare diverse chefstjänster inom polisen).

Även ST, som också organiserar civila inom polisen, och Polisförbundet välkomnar Anders Thornberg på posten.

– Hans viktigaste uppgift blir att få alla, poliser och civilanställda, att tillsammans jobba mot målet att förebygga och bekämpa brott. Vi förväntar oss att Anders Thornberg fortsätter lönesatsningen i myndigheten genom att även inkludera de 10 000 civilanställda som finns inom polisen. Den förra rikspolischefen hade inte det perspektivet och det riskerar att leda till stor frustration inom polisen, , säger Karin Svenning, ordförande för ST inom polisen, i ett pressmeddelande.