Däremot är det bara ett fåtal anställda som vaccineras på sin arbetsplats. De hänvisas till regionernas vanliga vaccinationsprogram. Något som Seko beklagat. Facken har dock fått igenom att personal får vaccinera sig på arbetstid efter att frågan uppmärksammats i Sekotidningen.

Att personal och intagna inte vaccineras samtidigt beror, enligt Fredrik Olausson, på att Kriminalvårdens egen personal, sjuksköterskor och läkare inte får vaccinera anställda. I de flesta regioner är det Kriminalvårdens egen personal som vaccinerar på plats på häkten och anstalter.

–Vi har inga journaler på personalen så det blir väldigt besvärligt, säger Fredrik Olausson.

”Känns bra att få vaccin på jobbet”

Häktet i Karlskrona är ett undantag. Där har personal med rätt ålder vaccinerats när sjukvårdsregionens personal ändå besökt häktet för att ge nya intagna den första dosen. Det var andra gången regionen var på plats med sin personal. 

Sten Christensen, är förtroendevald för Seko i Karlskrona. Han och flera kollegor fick sin första dos vaccin på jobbet igår onsdag och ska får andra dosen om en månad.

–Jag visste inget om detta när jag kom till jobbet. Det känns bra. Nu kunde jag boka av en tid nästa vecka.

–Vaccinet ändrar inte på våra restriktioner. Vi måste fortsätta skydda oss och klienterna. Det har funkat här hela tiden, säger han.

Ingen garanti för en andra dos

Fredrik Olausson är glad över att flertalet sjukvårdsregioner nu beslutat att dela med sig av vaccin till Kriminalvården. Något myndigheten länge efterlyst.

–Våra institutioner är en miljö där smittspridning kan gå oerhört snabbt och drabba hårt. Hittills har vi tack och lov inte haft något dödsfall bland intagna, säger han.

Det ser inte ut som Kriminalvården är garanterad mer vaccin efter den här omgången. Enda region som lovat en andra dos är Stockholm.

–Vi vill gärna ha besked när vi får mer vaccin så att vi kan ge till de nya som kommer till oss under sommaren, säger Fredrik Olausson.

Sekotidningen har fått bekräftat från företrädare för Seko att flera av de totalt 21 sjukvårdsregionerna meddelat att de planerar vaccinera intagna den närmaste tiden. I några fall sköts vaccineringen av sjukvårdens personal som besöker häkten och anstalter.