Ett kuvert med 50 000 kronor, en mätutrustning för 250 000 kronor, svetsutrustningar, verktygslådor och läsplattor. Allt för att smörja tjänstemän på Trafikverket.

Det var en omfattande muthärva inom vägmåleribranschen i Västernorrland som kom till allmän kännedom i våras, när en företagare kontaktade Örnsköldsviks Allehanda för att berätta.

Nya anklagelser har tillkommit som, om de stämmer, vittnar om en mutkultur där små och större gåvor och middagsbjudningar förenklat tillvaron för entreprenörerna och berikat anställda på Trafikverket.

Flera företagare har anmält missförhållandena till Trafikverket redan för flera år sedan, men utan resultat. Nu ska Tra kverfiket titta på varför man inte nåddes av klagomålen, säger presschefen Bengt Olsson till Sekotidningen. Han säger sig ”vara ganska trygg” med att något liknande inte ska hända igen, tack vare nya regler för upphandling från 2013. Enligt dem ska fler från Trafikverket vara inblandade för att kolla kontrakten.

– Skitsnack, utbrister Göran Eriksson, delägare på Nordic roads, när Sekotidningen berättar om de nya reglerna och Trafikverkets trygghet. Mycket hände ju efter 2013, säger han.

Två rättsprocesser pågår nu. Dels polisanmälde Trafikverket tre personer på myndigheten i anslutning till att Kalla fakta började ställa frågor. Dels har Nordic roads stämt Trafikverket på 25 miljoner kronor eftersom de ansett sig missgynnade av en konsult med koppling till både Trafikverket och till en konkurrent.

För tre år sedan skrev Sekotidningen om en annan misstänkt mutaffär inom Trafikverket. Där gick cheferna fria men en anställd blev syndabock, men han friades senare från alla misstankar.