Enligt Tingsrätten kunde kriminalvårdaren som hade uppdraget som transportledare inte axla rollen som transportledare och det ansvar som följer med rollen eftersom han var akut kissnödig.

Tingsrätten skriver: Transportledarrollen borde i det läget, i enlighet med Kriminalvårdens riktlinjer, istället ha axlats av transportföraren.

Ska inte lastas för andras brister

Rätten konstaterar dock att transportföraren inte hade utbildning och erfarenhet för att ta över rollen som transportledare. En brist som inte ska gå ut över den åtalade, så att han ska dömas för tjänstefel, menar domstolen.

Mördare rymde – kriminal­vårdare åtalas för tjänstefel

Nyhet

Christer Henriksson, tidigare ordförande för Seko Kriminalvård och engagerad i ärendet, säger i en kommentar att Seko hela tiden haft rätt i att det var fel att åtala transportledaren.

–Felet var att det var stora brister i planeringen av transporten. Vi sa från början att gruppen hade fel sammansättning. Det är inte seriöst att sätta samman en grupp med kort erfarenhet, där en dessutom saknar grundutbildning, säger han. 

”Inte känt bland anställda”

Christer Henriksson är tveksam till om det finns riktlinjer för hur transportörerna ska fördela om ansvaret under en transport, på det sätt som tingsrätten anser.

–Om det är så, tror jag inte det är känt bland de anställda, säger han.

Det var i mitten av juli förra året som tre transportörer skulle föra en morddömd man från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet i Örebro. Under färden blev en av kriminalvårdarna akut kissnödig och transporten gjorde ett stopp. En av klienterna tog sig ur bilen och sprang iväg. Två vårdare sprang efter några hundra meter.

Brast inte i myndighetsutövning

Enligt åtalet borde kriminalvårdaren som var ledare för transporten tagit kontakt med transportplaneringen och förvissat sig om att de andra transportörerna hade situationen under kontroll. Han brast då i sin myndighetsutövning.

Örebro Tingsrätt håller inte med. Det är inte bevisat att den åtalade brast i sin myndighetsutövning, enligt domstolen.

Den morddömde mannen är enligt domen fortfarande på fri fot. Två av de tre transportörerna har lämnat Kriminalvården.