Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Misstänkt mordförsök på lärare på ungdomshem

Förra veckan slogs en lärare på ungdomshemmet Nereby medvetslös med ett tillhygge, hon fick svåra skallskador och vårdas enligt uppgift fortfarande på sjukhus. Polisen rubricerar händelsen som ett misstänkt mordförsök. Läraren arbetade ensam vid tillfället.

–Läraren hade lika gärna kunnat dö av skadorna. Det är fruktansvärt. Våra medlemmar är oroliga och många är rädda för att gå till jobbet, säger Frida Strandberg Landin, ordförande för Seko på Statens institutionsstyrelse.

Enligt Dagens Nyheter har 16-åringen som misshandlade läraren på Nereby erkänt och häktats.

Släpad 30 meter

Förra veckan misshandlades personal även på två andra statliga ungdomshem. I båda fallen blev de sparkade i huvudet och skadades, dock inte livshotande.

En behandlingsassistent fick en tand utslagen, i ett annat blev en anställd nedslagen, sparkad och släpad 30 meter på marken utomhus innan de två ungdomarna kom över den anställdes nyckelkort och kunde rymma. Enligt Svt greps de av polis efter en timme.

Läraren hade lika gärna kunnat dö av skadorna. Det är fruktansvärt. Många är rädda för att gå till jobbet.

Frida Strandberg Landin

–Tyvärr får vi åter bevittna hur medarbetare kommer till skada, med ökat våld på våra institutioner, säger Frida Strandberg Landin. Det är ett stort problem som vi pekat på i många år.

”Vi är för få”

Vid samtliga händelser förra veckan var personalen, enligt uppgift till Sekotidningen, ensam med ungdomarna. Det är den viktigaste förklaringen till att misshandeln kunde ske, enligt Frida Strandberg Landin.

–Varje dag hamnar personalen i situationer där de är ensamma med ungdomar och missbrukare. Vi är för få. Vi behöver mer resurser till personal och bättre verktyg för att göra riskbedömningar.

–Vi behöver öka bemanningen med minst en behandlingsassistent per avdelning, i dag är vi mellan tre och fyra anställda på mellan sex och sju ungdomar. Inom missbruksvården är det ännu lägre bemanning.

I ett uttalande internt inom myndigheten efter de tre senaste misshandelsfallen skriver generaldirektör Eva Åbjörnsson Hollmark att Sis sedan en tid har säkerheten i fokus, vilket man inte haft tidigare. Hon medger att myndigheten har en del kvar att göra, men att man är på rätt väg.

”Inga konkreta åtgärder”

–På rätt väg! Det kan man väl inte säga när det inträffar tre allvarliga misshandelsfall bara den senaste veckan och det sker tillbud hela tiden, säger Frida Strandberg Landin.

Seko anser att det inte händer något med säkerheten i praktiken.

–Vi har inte sett några konkreta åtgärder på behandlingsgolvet ännu. Sis rekryterar chefer till olika säkerhetsfunktioner, men till exempel vårdas LSU- och LVU-ungdomar fortfarande tillsammans. Vi har samma struktur kvar.

Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15-17 år kan bli dömda till sluten ungdomsvård, LSU, i stället för till fängelse.
Vård enligt LVU ges till unga lever ett destruktivt liv med exempelvis missbruk eller kriminalitet.

Sedan i höstas arbetar Statens institutionsstyrelse med att höja säkerheten på institutionerna. Staten har skjutit till 100 miljoner per år för att bland annat bygga stängsel och införa andra tekniska lösningar.