Mindre service och mer och hårdare kontroll, ibland med väktarstöd. Så kommer arbetet för biljettkontrollanterna se ut när SL ska dra åt tumskruvarna på fuskåkarna.

– För vår del kommer det bara leda till mer konfrontation med hot och våld som följd, säger Kebba Trawally som är klubbordförande för biljettkontrollanterna.

Han är också irriterad på bristande information.

– En kollega kom och frågade om jag läst tidningen. Det var så jag fick reda på det. Och det är inte någon information inplanerad vad jag vet.

Enligt förslaget till hårdare tag ska fler kontroller göras på kvällar och nätter och färre utpasseringskontrollar på de stora stationerna i rusningstrafik.

– Många undrar ju vad det kommer innebära för vårt arbete, men vi har inte fått några besked, säger Kebba Trawally.

För att komma åt fusket vill han i stället se två andra åtgärder. För det första att man anställer fler kontrollanter. Idag är de alldeles för få, menar han.

Och för det andra att man inför ett mer slutet system, som i de flesta andra länder där man måste ha biljett även för att komma ut genom spärrarna.

– Som det är nu knuffar folk bara undan oss och går vidare. Det skulle de inte kunna göra då.

Hur vanligt är det att ni utsätts för hot och våld?

– Att folk knuffar undan oss är ganska vanligt, men i övrigt är det mer kränkningar än fysiskt våld. Men det händer att folk spottar på oss till exempel. Och det är något som kommer bli vanligare om vi ska bli hårdare.