Flera i telebranschen är klara med sina lokala löneförhandling- ar och klubbarna är nöjda med resultatet. De som tjänar minst har fått en större del av löneökningarna.

Peter Wiklund

– Vi har individuell lönesättning så
alla har inte
fått lika mycket, men kollektivet med lägst
lön har fått
största delen
av de pengar
de själva genererade, säger Peter Wiklund, ordförande för Seko på Telia.

 

På Comhem har de som tjänar under 24 000 kronor fått behålla de pengar de själva genererat till potten. Nick Fortgens, klubbordförande på
Comhem lyfter även fram teleavtalets
nya steg i lönetrappan,
20 000 kronor
per månad efter två år, som
en låglönesatsning.

Nick Fortgens

– Det höjer nivån för alla, säger han.

Även Lennart Gustafsson, kontaktombud på Tele 2, är nöjd med det nya lönesteget. Flera medlemmar har legat under 20 000 kronor och kommer nu upp i den lönen.

På spårområdet är det främst lokal- och fordonsvårdare som berörs av låglönesatsningen.

MTR tunnelbanans förare, kundservicevärdar och stationsvärdar följer tariffer, medan lokalvårdarna har individuella löner. Klubben lyckades få ut mer till alla som tjänar under 24 000 kronor.

– Vi fick en separat pott för dem under 24 000 kronor som fördelades bland dem, säger Jannis Konstantis, ordförande för Klubb 111.

Det lokala avtalet för lokalvårdare på MTR har en individgaranti som i år höjdes från 245 till 338 kronor.

– Vi ville få upp garantin ännu mer, men arbetsgivaren vägrade. De som bara fick garantibeloppet är så klart missnöjda. Det blir mer rättvist med tariffer, som vi kräver varje år, säger Semere Gerezgiher, ordförande för lokalvårdssektionen inom Seko tunnelbanan.

På Sodexo städ höjs tarifflönerna, under 24 000 kronor, med kronor istället för procent, vilket ger mer.

Kebba Trawally

ISS biljettkontrollen i Stockholm har fått igenom höjningar på de två lägsta tarifferna. Lägsta tariff får i år en höjning med 560 kronor.

– Det är ett fåtal medlemmar som går på steg 1, men när företaget nyanställer, kommer det att märkas, säger ordförande Kebba Trawally.

Lägsta tariffen för ISS städare och fordonsvårdare höjs med 3,4 procent till 19000kronor.

På kommunikationsavtalet pågår
i skrivande
stund lokala
förhandlingar.
Redan nu är
det dock klart
att lönetrappan höjs på Bring citymail.

– Det påverkar även de individuella lönerna, eftersom dessa bygger på trappan, säger Eddie Lövholm Eriksson.

Låglönesatsningen

I årets avtalsrörelse har LO-förbunden fått igenom en särskild satsning på de lägst avlönade. Låglönesatsningen innebär att alla som tjänar under 24 000 kronor bidrar till potten som om de tjänade 24 000 kronor. 2017 är det 2,1 procent på 24 000 kronor, eller 504 kronor. Det är dock i de lokala avtalen det avgörs hur pengarna fördelas.