Händelsen har fått allvarliga konsekvenser för kvinnan, som är anställd på Nationella transportenheten. Efter en operation genomgår hon för tillfället rehabilitering för skadorna.

Det var i april förra året som sex kriminalvårdare från Nationella transportenheten i Malmö gick en övningsdag i konflikthantering. Incidenten skedde när en instruktör visade hur man tar sig ur ett kravattgrepp, ett slags strypgrepp.

Alla deltagare fick öva på greppet, två och två. Den anställde, som sedan skadades allvarligt, beskriver att hon och sin övningspartner tog det lugnt: övade på greppet metodiskt och utan kraft. Men plötsligt kom instruktören fram till henne för att visa hur man tar sig ur greppet.

Nacken trycks bakåt

”Jag vet inte varför. Övriga tränar vidare runt omkring”, säger kvinnan i Kriminalvårdens internutredning som precis blivit färdigställd.

”När jag håller fast (instruktören, reds anm.) i kravattgreppet säger han till mig att jag måste trycka till lite. När jag gör det så tar sig X loss.”

”Slaget från X har träffat mig över nacken och halsen men även över kinden och näsan. I samband med slaget upplever jag att nacken trycks bakåt.”

Hon berättar vidare att hon sedan gick och ställde sig för sig själv. Hon minns inte om instruktören frågade hur deltagarna mådde efter träningen när de skulle ta lunch.

”Jag är hur som helst sist ut ur rummet och vad jag vet så är det ingen som reagerar på att jag inte är med på slutet.”

Ingen av de andra märkte att hon skadats, enligt vad de sagt i utredningen. Inte heller ska någon ha sett instruktörens slag mot kvinnans hals och nacke.

Kvinnan beslutade efter lunch att inte vara med på resten av övningsdagen. Senare under dagen mådde hon sämre och åkte in till akutmottagningen. Där konstaterades att hon fått diskbråck i halsryggen och en spricka i skallbenet, samt förlorat känseln i armen och handen.

”Kan inte förstå”

Incidenten har utretts som en allvarlig arbetsskada, efter en anmälan till Arbetsmiljöverket. Kriminalvården konstaterar att kravattgreppet togs bort ur Kriminalvårdens utbildningsmaterial 2010, men att greppet inte är förbjudet.

Slutsatsen är att instruktören agerat oaktsamt, då han ska ha använt för mycket kraft under övningen.

Ett beslut har tagits lokalt vid NTE i Malmö om att ändra övningsrutinerna.

Instruktören vet inte hur det hela kunde ha gått till:

”Jag har frågat mig och kan inte förstå det än i dag”, säger han.