Dante De Angelis avskedades i augusti 2008, sedan han på ett fackmöte hävdat att det fanns brister i säkerheten på snabbtågen ETR 500.
Då hade nämligen två snabbtåg brustit på exakt samma ställe mellan två vagnar och inom loppet av tio dagar. Som skyddsombud ansåg De Angelis att det var hans skyldighet att berätta om sina farhågor för arbetskamraterna.
Med resultat att han en månad senare blev avvisad en morgon när han kom till jobbet. Den ansvarige chefen kallade till och med på polis för att avlägsna De Angelis från stationen.
Blland hans kollegor ansågs avskedandet vara extra allvarligt, eftersom han var skyddsombud. Budskapet från Trenitalia var så tydligt, att ingen annan anställd vågat kritisera företaget. Inte ens efter katastrofen i Viareggio i somras där 13 personer omkom sedan ett tåg med gasol spårat ur och en vagn exploderat.
Nu jublar facken över domen, men trots att domstolen alltså hävdat en viktig princip finns risken att inget förändras i praktiken. Trenitalias företagsledning har ofta visat sitt missnöje med dem som kritiserar företaget, och rädslan bland de anställda försvinner inte genom den här domen.
Kristina Wallin