Skyddsstoppet infördes efter att en kriminalvårdare misshandlades till döds av en intagen. Vårdaren tog ensam emot den intagna som skulle rastas på häktets tak.
   Nu överklagar alltså Kriminalvården beslutet att samtliga intagna på häktet i Flemingsberg alltid ska förflyttas till promenadgården på taket i sällskap av minst två vårdare. ”Detta framstår som oproportionerligt. Beslutet innebär att personalresurserna i samband med intagnas promenad generellt sett överdimensioneras”, skriver myndigheten i sin överklagan.
   – Jag blir förbannad. Att överklaga det här beslutet saknar allt vett och sans. Man sätter tydligt pengarna framför våra medlemmars säkerhet, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.
   Även på Arbetsmiljöverket ställer man sig frågande till Kriminalvårdens överklagande.
   – Jag förstår inte deras argumentation. Vi ser ingen anledning att ändra vårt beslut så därför har vi skickat överklagan vidare till förvaltningsrätten.
   Kriminalvårdens generaldirektör Inga Mellgren säger till TT att det är trist” att överklagandet gick in samma dag som åtal väcktes och de skrämmande bilderna från häktet blev offentliga.
   – Men vi måste i alla lägen se på hur vi använder våra resurser. Vi har faktiskt instämt i det mesta som Arbetsmiljöverket krävt, men vill inte vara bundna av högre bemanning än vad som behövs, säger Mellgren till TT.”