Attacken mot de två kriminalvårdarna inträffade på ett högsäkerhetsfängelse i Alençon-Condé, ett 20-tal mil sydväst om Paris. Förövaren skrek Allah Akbar och att han skulle hämnas en annan terrorist, som dödades av polisen i Strasbourg strax före jul.

Justitieministern Nicole Belloubet betraktar övergreppet som ett attentat.

Det exakta händelseförloppet är fortfarande oklart, men mannen ska ha använt en keramikkniv, och ska ha fått stöd av sin fru vid attacken.

Hustrun dödades

De båda kriminalvårdarna fick allvarliga knivhugg, men är utom livsfara. Däremot dödades förövarens fru, när polisen gick till anfall.

Den 27-årige internen ska ha radikaliserats bakom murarna. För fyra år sedan dömdes han till 30 års fängelse för ett grovt brott, men har sedan fått sitt straff förlängt med ett år, eftersom han har lovordat terrorismen, vilket är brottsligt i Frankrike.

Trots detta satt han på en vanlig avdelning, och när attacken skedde befann han sig sedan ett dygn tillbaka i ett familjerum med sin fru. Enligt fängelseledningen beror det på att han fram tills dess inte hade varit aggressiv. Men kriminalvårdarnas fack har reagerat.

David Calogine

– Det är märkligt att han inte satt på en specialavdelning för radikaliserade, och ännu märkligare att han fick lov att använda ett familjerum, säger David Calogine.

Han är vice generalsekreterare i UFAP-UNSA, som tillsammans med andra fack uppmanade kriminalvårdarna att delta i protester idag. De har blockerat fängelseentréer, förhindrat in- och utfarter och genomfört maskningsaktioner runt om i landet.

Kräver specialfängelser

Hos UFAP-UNSA vill man ha specialbyggda och isolerade fängelser för personer som är dömda för terroristbrott, eller för att ha haft samröre med terroristorganisationer. Det sistnämnda gäller bland annat både kvinnor och män, som har varit medlemmar i den Islamiska Staten i Syrien. Idag placeras de ofta först på en särskild avdelning, där de ska genomgå en bedömning. Sedan slussas de vidare, ibland till en specialavdelning för radikaliserade.

– Men de kommer ändå ofta i kontakt med andra fångar, och kan därför sprida sina idéer. Det är förstås oroväckande, eftersom vi är en måltavla för terrorismen, säger David Calogine.

För mjäkiga

För drygt ett år sedan inträffade ett annat terroristattentat i ett franskt fängelse. Då lovade regeringen att personalen skulle få bättre skydd.

David Calogine säger att löftena håller på att infrias, men hävdar att fängelseledningarna ofta är för mjäkiga och är rädda för att stöta sig med internerna, och att en del skyddsutrustning, som säkerhetsvästar därför inte används.

Omständigheterna kring attacken ska nu utredas. En fråga är förstås hur internen kunde ha ett vapen.

– En keramikkniv ger inte utslag i metalldetektorn, och vi får inte lov att kroppsvisitera besökare, utan deras tillstånd, säger David Calogine.