Konduktören mår bättre idag. Urinblåsan ska undersökas för att se om hon fått skador av att hålla sig så länge som hon gjorde.

– Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att tänka på det som hände, jag känner mig kränkt, säger konduktören, som vill vara anonym.

”Inget personligt”

Hon är tillbaka på jobbet och har skrivit en rapport om händelsen förra söndagen. Arriva har föreslagit att hon ska samtala med trafikledaren som nekade henne toabesöket.

– Jag säger nej till det eftersom det inte är något personligt mellan oss. Arbetsgivaren får utreda vad som hänt och se till att det inte händer igen, säger hon.

– Vi ställer upp för arbetsgivaren när det behövs. Då tycker jag att de bör göra detsamma för oss. Om en vuxen ringer och säger att hon behöver gå på toa så behöver hon gå på toa, så enkelt är det. Jag har aldrig gjort det tidigare.

Seko: Trafikledaren olämplig

Seko har framfört till Arriva att förbundet anser att trafikledaren som sa nej till toabesöket är olämplig att inneha det jobbet. Enligt ombudsman Juwanro Haddad är det inte första gången trafikledaren uppträder på ett sätt som personalen upplever som kränkande.

Juwanro Haddad ombudsman Seko Stockholm

Vid mötet med Arriva efterlyste Seko även en handlingsplan med åtgärder som kan förhindra liknande händelser i framtiden. Facket anser att rutinerna behöver ses över.

– Arriva säger att det finns rutiner för akuta situationer. Om de finns så verkar de inte fungera, säger Juwanro Haddad.

Seko väntar på att Arriva ska återkomma med förslag på hur arbetet ska gå vidare.

– De får någon vecka på sig. Händer inget så får vi se vilka åtgärder vi vidtar, säger Juwanro Haddad.

Låsta toaletter

Arriva skriver i ett pressmeddelande att företaget inlett en arbetsmiljöutredning efter det som hänt, men säger samtidigt att de möjligheter som personalen har att besöka toalett på Saltsjöbanan räcker.

Det finns, enligt företaget, flera toaletter längs Saltsjöbanan och de anställda inte är förhindrade att använde dem.

Det lokala facket menar dock att flera av toaletterna som Arriva hänvisar till är svåra att använda.

– Ett par toaletter är låsta och personalen har inga nycklar. På helgerna räcker inte tiden till vid ändstationerna. Om det inte fanns några hinder att besöka toalett när behovet uppstår hade problemet för en vecka sedan aldrig uppstått, säger en lokal facklig företrädare.