Det kom ett brev till Sekotidningen:

”Under några års tid har fastighetsavdelningens personal åkt runt på telestationer och skruvat ner toaletter för att spara pengar. Där det tidigare fanns vattentoalett finns nu bara 2 pluggade rör för vatten och avlopp. Våra lokala fackombud som försökt driva detta har fått besked att det finns bensinstationer. Men största delen är i mindre samhälle utan bemannade bensinstationer.”

Brevskrivaren, som vill vara anonym, skriver också att man nu börjat forsla bort fikarumsmöblerna, som många gånger stått där sedan Televerkstiden. Som tekniker måste man ibland utför arbeten på stationerna som tar en hel dag i anspråk. Då kan det vara bra med någonstans att sitta och äta sin lunch och en toalett.

– Det här är ett stort problem för våra medlemmar. Problemet är att vi inte är anställda av Telia så det har inget ansvar för oss, säger Ulf Eriksson, teletekniker på Eltel och vice ordförande i Eltelklubben.

Han berättar att det här är en utveckling som pågått ett tag. Förr var telestationerna stora och ofta bemannade. Men även de obemannade hade personalrum med toalett. Ny teknik har emellertid gjort att teknikerna inte behöver vara i stationerna lika mycket.

– Vår instruktion är att åka till arbetscentralen vid behov. Men det är ofta lättare sagt än gjort. I Norrbotten till exempel kan det ju vara enorma avstånd. Men har du tvingande behov så är ju bara en halvtimme outhärdligt, säger Ulf Eriksson.

På Gotland har teleteknikerna fått höra att de kan besöka bensinstationer eller restaurangtoaletter när naturen gör sig påmind. Ingen bra idé, tycker Eltelteknikern Kjell Österberg.

– Ska man tvingas beställa mat varje gång man behöver kissa?

Han är förtroendevald för Seko och har drivit toalettfrågan tillsammans med några kolleger.

– Till årsskiftet 2010/2011 tog Telia bort toaletterna på 18 av 22 telestationer på Gotland. Vi bildade en arbetsgrupp och krävde att vår arbetsgivare skulle ordna toaletter i stället. Men de ville inte utan tyckte alltså att vi skulle besöka bensinstationer och restauranger.

Då kontaktade han Arbetsmiljöverket som kom på inspektion.

– Tyvärr hann de bara med norra Gotland och Fårö, men där har vi nu fått en lösning.

Det var alltså först när Arbetsmiljöverket ställde krav på Eltel som företaget gav efter. Nu har man slutit avtal med Region Gotland så att teknikerna får använda toalett och dusch i gästhamnen i Fårösund.

– Men det har varit ett slitigt jobb. Det krävdes att vi var flera stycken, men det hade aldrig gått om inte Arbetsmiljöverket ställt kravet.

Telia Sonera däremot klarar sig undan eftersom teknikerna inte är anställda i bolaget.

Men, som en anonym tekniker uttrycker det.

– Det är så djävla småsnålt av Telia. Hur mycket pengar kan de spara på att ta bort befintliga toaletter? Och fikarumsmöblerna, det kan ju inte kosta en krona att ha dem kvar. 

"Inte vårt ansvar längre"

Enligt Hans G. Larsson, informationsansvarig på Telia, genomfördes en internrevision våren 2011 och då fick telestationerna ändrad status. Tidigare betraktades de som fasta driftställen, en plats som besöks så gott som dagligen för yrkesmässiga aktiviteter.

– Med en sådan klassificering följer en del skyldigheter och på cirka 240 tekniklokaler fanns därför personalutrymmen med toalett, matplats och mikrovågsugn för TeliaSoneras entreprenörer och deras underentreprenörer”, säger Hans G. Larsson.

Vid internrevisionen fick lokalerna en ny klassificering, som inte fasta driftställen:

– Med den rättsliga konsekvensen att Arbetsmiljölagens samordningsansvar upphörde. Därmed upphörde också TeliaSoneras ansvar att tillhandahålla personalutrymme.

Men Telia ansåg sig ha ytterligare skäl.

– Revisionen visade också att många entreprenörer i och för sig kan ha haft avtal med TeliaSonera, men ofta använt tekniklokalernas bekvämligheter trots att man har haft uppdrag från annan beställare utanför dessa tekniklokaler. Därmed har entreprenörer, i många fall när dom haft rast eller paus i dessa andra arbeten, begett sig till tekniklokal för att använda sig av personalutrymmets bekvämligheter, men inte arbetat i lokalerna”, säger Hans G. Larsson.

Menar ni att lokalerna missbrukats då tekniker varit på andra uppdrag?

– Det finns exempel där tekniker använt lokalerna utan att ha utfört arbete där.

Är det för att spara pengar ni tar bort fungerande toaletter och möbler?

– Internrevisionen gjordes för att säkerställa att våra pengar användes på rätt sätt. Konsekvensen i det här fallet innebar en besparing, men det beror ju på ett förändrat behov.

Hur mycket sparar ni i så fall på det?

– Det är ingen siffra vi går ut med.