Varma applåder mötte ”Kålle” när han äntrade talarstolen. Och ännu varmare när han klev ner igen efter dryga 30 minuter.

Tiden där emellan ägnade han främst åt attackera den borgerliga regeringens politik och lyfta fram jobbfrågan som den viktigaste att driva.

– Vi har drygt 8 procents arbetslöshet. I alla andra tider hade det kallats massarbetslöshet. Den borgerliga regeringen har gjort det till ett problem för individen, inte för politiken. Därför biter sig massarbetslösheten fast och det är inte värdigt Sverige. Glöm aldrig vår viktigaste fråga – arbete åt alla, sade han och möttes av applåder.

Sedan avhandlades ungdomsarbetslösheten. 80 000 arbetslösa ungdomar lämnas åt sig själva enligt LO-ordföranden. Regeringens tanke är att om man hjälper dem så blir de lata, enligt regeringen.

– Ungdomar måste vara arbetslösa i 90 dagar innan de får hjälp. Den idén är inte bara borgerlig, den är korkad också, Nej, ungdomar ska ha hjälp från första dagen, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Som motförslag förde han fram den så kallade 90-dagars garantin. Den innebär att ungdomar inom 90 dagar ska garanteras antingen jobb eller utbildningsplats.

Arbetslösheten kostar också mycket pengar, menade han vidare och ställde en retorisk fråga till publiken.

– Kan inte de pengarna användas bättre. Hörrni, finns det inga vägar som behöver rustas upp, eller, och möttes av skratt och applåder.

Ytterligare uppskattning fick han när han kom in på järnvägsinfrastrukturen. Även där hackade han på regeringen.

– Det är snart svårt att hitta rallare som kan bygga den typ av järnväg som Anders Borg vill bygga. Över allt annars bygger man snabb järnväg, men inte här.

Vidare berörde han såväl dagisgruppernas som skolklassernas storlek och äldreomsorgen där många gamla inte får se solen varje dag på grund av personalnedskärningarna, samt det bristfälliga bostadsbyggandet.

Satsa på att få de 400 000 arbetslösa i jobb i stället för att betala a-kassa till dem var det genomgående temat i dessa frågor.

– Men de borgerliga har bara ett recept – sänk skatten. Därför blir det inga satsningar.

Vi behöver inte mer skattesänkningar – vi behöver mer satsningar på välfärden!

Talet avslutades med att Karl-Petter Thorwaldsson gratulerade Seko på två punkter. Dels för att vara det förbund som ökat medlemstalen snabbast sedan i somras, dels för en väl genomförd avtalsrörelse. Han erkände att han varit orolig när han klev på uppdraget som ordförande för ett år sedan. Splittringen mellan förbund inom LO-sfären ledde till att arbetsgivarna ”vann” förra avtalsrörelsen. I år har man stått enade och LO-samordningen har skördat framgångar.

– Ingen har fått under 1700 i kronor, utan att vi behövt ge avkall på annat. Och det var för att vi höll ihop. Då är vi starkast i världen. Glöm aldrig att vi måste hålla ihop, det är vår framtid.