Efter förra årets leveransfiasko inför jul har Postnord gjort en rejäl satsning för att inte göra om samma misstag.

Det rör sig om 3 000 extrapersonal och 140 fler utlämningsställen, samt 40 tillfälliga julombud.

Men det finns en baksida. För en del anställda har den stora insatsen ett pris. I Motala har exempelvis brevbärare blivit beordrade övertid.

– Vi är ett 30-tal som var tvungna att göra det. Det blev motstånd eftersom det inte hänt på väldigt många år att man blivit beordrad på det sättet. En del har barn och för dem blev det besvärligt med hämtning och lämning, säger Johan Spånberg, brevbärare i Motala.

Efter påtryckningar från personal ändrades beslutet snabbt om till frivillig övertid. Däremot kommer många ändå att jobba övertid, enligt Johan Spånberg.

– Vi har ont om personal. Det har varit många sjukdomsfall, och flera har tagit ledigt den här veckan. Det är på gränsen att vi hinner ut med allt i tid.

”Jäkla tempo”

Även brevbäraren Lisa Lindblom, som jobbar i företagscenter på Kungsholmen i Stockholm, har jobbat övertid. Men av egen fri vilja.

– Vi jobbar alla lite längre dagar den här veckan före jul. Sen har jag valt att jobba lite extra. Det är många här på kontoret som gjort det.

Lisa Linblom.

Ett problem som uppstått är att det finns brist på lastbilschaufförer, vilket innebär att en del post inte hunnit ut.

– Vi borde ha haft några extra transporter inför jul. Men annars har allt varit smidigt. Allt kommer när det ska och våra kunder har varit väldigt bra på att hämta. Det har heller inte varit några större sjukdomsfall. Vi har gott om personal.

Hur stressigt är det? 

– Det är ett jäkla tempo här på morgonen. Det är en riktig liten tomteverkstad. Det är bara att kavla upp ärmarna och köra på, säger Lisa Lindblom.

Även på andra håll i landet tycks situationen vara under kontroll, enligt en rundringning som Sekotidningen har gjort.

– Det är ordning och reda, men så klart lite kaos. Men med tanke på volymerna är läget förvånansvärt bra. Vi har faktiskt varit överbemannade för en gångs skull och blivit avlastade av andra terminaler. Det är vi inte så vana vid, säger Fredrik Wahlgren, terminalarbetare på Toftanästerminalen i Malmö.

– Vi får se när resultaten kommer hur det gått. Men just nu ligger vi inte efter.

Lugnat sig

Även på Veddestaterminalen i Järfälla, norr om Stockholm, ser läget ljust ut.

– Paketvolymerna är väldigt låga med tanke på tiden på året. Som det ser ut nu så ligger vi hur bra till som helst, och förhoppningsvis så är allt säkrat till jul, säger Daniel Witoslaw, som jobbar som truckförare och i kundmottagningen.

Anna-Karin Nilsson, lantbrevbärare i Luleå, säger att paketmassorna var som allra värst kring rea-dagen Black friday.

– Det var jätte-jättemycket. Det har lugnat ner sig. Självklart kommer det en hel del paket fortfarande och särskilt julkort. Men jag tror de flesta köpte de stora sakerna på Black friday.